Što se krije iza ekonomskog rasta države koja je već 27 godina bez recesije?

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2019. u 14:16
Foto: Getty Images

Brojni hrvatski imigranti.

Američka ekonomska ekspanzija približava se velikoj prekretnici jer mnogi vjeruju kako će uskoro doći do usporavanja gospodarstva. Ako američko gospodarstvo nastavi u istom smjeru do srpnja 2019., to bi bilo najduže razdoblje rasta ikad. Tada će rast trajati točno jedno desetljeće i mjesec dana, podsjetio je u analizi CNBC.

No država s impresivnijim rastom je Australija, jer ona nije nije imala recesiju 27 godina.

Razlozi: Prirodni resursi, Kina i uspješne reforme

Zbog dugogodišnjeg rasta Australiju nazivaju i “sretnom zemljom”.

Glavni razlozi za to su veliki prirodni izvori – željezne rude, plina i ugljena.

“Australija je na drugoj strani svijeta, a sjedi na velikom rudnom bogatstvu. Kina, čije je gospodarstvo eksplodiralo, odmah joj je iza ugla”, naveo je za CNBC Justin Wolfers, profesor ekonomije na Sveučilištu Michigan.

“Kina je napravila veliki poticaj gospodarstvu u 2008. godini. Potrošila je mnogo novca na izgradnju velikih gradova, sve s materijalom iz Australije i to upravo u vrijeme kada su druga tržišta bila u velikim problemima”, navela je za CNBC Alexis Gray, viša ekonomistica u Vanguard Australia, podsjećajući na globalnu krizu iz 2008. godine.

U to vrijeme Australija je imala nizak vanjski dug, zahvaljujući mirovinskoj reformi tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Uz to, vlada je poticala potrošnju kroz razne mjere. Kada je 2008. udarila globalna kriza, vlada je napravila porezno rasterećenje, za razliku od vlada mnogih drugih zemalja.

Snažna Središnja banka koja se ne miješa u tečaj i brojni useljenici

Kao jedan od razloga neprekidnog rasta spomenuta je i “nezavisna, snažna i stabilna Središnja banka”. No još 1983. godine vlada je odlučila kako australski dolar neće biti upravljan od njezine strane, već od samog tržišta – ponude i potražnje (kroz promjenjivi tečaj). Odnosno, prešla je s fiksnog na promjenjivi tečaj.

“To je omogućilo valuti da se prilagođava tržištu i dobro reagira na šokove, što je poticalo izvoz”, navela je Gray.

Također rast je vezan uz dugogodišnju migracijsku politiku, koja se tek postrožila prošle godine.

“Ako raste broj ljudi, raste i BDP. Imigracija je jedan od ključnih razloga zbog čega su Australci navikli govoriti o stopama rasta od 3 ili 4 posto (godišnje)”, naveo je Wolfers.

Mogući problemi

I uspješno gospodarstvo kao što je australsko podložno je vanjskom utjecaju i  unutarnjim problemima. Od domaćih opasnosti spomenut je spori rast plaća. 

Iako većina analitičara predviđa da će Australija biti uspješna i kroz 2019. godinu, pojavljuju se bojazni vezane uz usporavanje kineskog gospodarstva pa tako i za potražnjom australskih sirovina.

No ako Kina uspori, dobra vijest je što će Australija zauzeti njenu ulogu na tržištima svijeta.

S vanjske strane granice, loša vijest je i usporavanje globalnog gospodarstva.

“Ako želimo da Australija dobro posluje, mora dobro poslovati i ostatak svijeta”, zaključio je Wolfers.

Komentirajte prvi

New Report

Close