Što povučeni milijarder, ulagač u industriju oružja, radi u njemačkim bankama

Autor: Nikolina Lednicki , 18. studeni 2017. u 11:33
FOTO: Reuters

Cerberus kupuje udjele u njemačkim bankarskim divovima. Ova vijest je neobična pogotovo ako znamo čime se Cerberus točno bavi i tko mu je vlasnik. Radi se o Stephenu Feinbergu, američkom milijarderu čija se kompanija bavi oružjem – od pištolja do vojnih zrakoplova.

Osim toga, Feinberg je privukao mnogo pozornosti jednom donacijom. U zadnjem tjednu predsjedničke kampanje 2016. godine, samo pet dana prije izbora, donirao je gotovo milijun dolara fondu Rebuild America Now. Konkretno, oni su podržavali Trumpovu predsjedničku kampanju.

Nakon izbora, razgovaralo se o tome da bi Feinberg mogao zauzeti mjesto u Trumpovoj administraciji. Također, poznato je da Trump voli savjete svojih kolega milijardera. Kroz DynCorp, Feinberg je postao jedan od najvećih vojnih poduzetnika u SAD-u. Tvrtka sudjeluje u treniranju afganistanske policije i pomaže im u borbama protiv krijumčara narkotika.

Cerberus kontrolira austrijskog zajmodavca Bawag Group AG, a u srpnju su preuzeli malu njemačku komercijalnu banku Suedwestbank AG. Prošlog mjeseca, dioničari predvođeni Cerberusom uvrstili su Bawag, četvrtu najveću austrijsku banku, na bečku burzu. Dionica je od tada izgubila gotovo 10 posto svoje vrijednosti.

Dionice Deutsche Banka i Commerzbanka porasle su nakon što se pročulo da je Cerberus postao dioničar. Prema pisanju Bloomberga, Cerberus bi mogao postati katalizator koji će utjecati na to da se dvije najveće njemačke banke spoje. Udio od milijarde eura u Deutsche bank ga čini dioničarom broj četiri. Za Commerzbank, Cerberus predstavlja investitora broj dva, odmah nakon njemačke vlade.

Bloomberg piše da se Cerberus ograđuje od priče o spajaju, ali ističu da u Njemačkoj vide atraktivne prilike za investiranje. To se pogotovo odnosi na maloprodaju i korporativno bankarstvo, a sve zbog snažne njemačke ekonomije te visoke stope štednje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close