Štefan Füle od Srbije traži ustupke za Hrvatsku

Autor: Agencija VLM , 17. srpanj 2013. u 08:51
Stefan Fuele (Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali odobriti posebnu kvotu za uvoz cigareta u Srbiju.

Kako doznaje beogradski Blic, za današnjeg posjeta Beogradu, povjerenik za proširenje EU, Štefan Füle, od srpskog premijera Ivice Dačića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića, zatražit će da Srbija, iako je Hrvatska ušla u EU, omogući prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji prema povoljnijim uvjetima kakvi su bili do 1. srpnja, kada je bila članica CEFTA sprazuma.

– Štefan Füle će od službenog Beograda zatražiti da odobri kvotu za uvoz cigareta iz Europske unije u količini od 1 625 tona godišnje prema carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU.

Ova količina čini prosječnu prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine. To će se ozakoniti kroz potpisivanje protokola koji bi postao sastavni dio Prijelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije – pojasnio je izvor Blica. Ovakav zahtjev je posljedica neuspjelih pregovora EU i Srbije o mogućnostima povoljnijeg izvoza Tvornice duhana Rovinj na tržište Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU. Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali odobriti posebnu kvotu za uvoz cigareta u Srbiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close