Štednja u bankama unatoč krizi doseže rekordne iznose u BiH

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 15:28
Thinkstock

Tako je objavljeno kako su ukupni depoziti građana kod komercijalnih banaka krajem rujna vrijedili 8,9 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 4,55 milijardi eura.

Depoziti u komercijalnim bankama koje posluju u Bosni i Hercegovini u 2014. godini bilježe rekordne iznose unatoč rastućoj gospodarskoj krizi i političkoj nestabilnosti u toj zemlji, potvrdili su podaci što ih je u četvrtak objavila Središnja banka BiH.

Tako je objavljeno kako su ukupni depoziti građana kod komercijalnih banaka krajem rujna vrijedili 8,9 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 4,55 milijardi eura.

Iz Središnje banke BiH su istaknuli kako je to najveći iznos štednje zabilježen u toj zemlji od završetka rata 1995. godine.

U usporedbi s rujnom 2013. godine depoziti građana u bankama bili su veći za 806 milijuna KM odnosno 412 milijuna eura, što je povećanje od deset posto.

Iz Središnje banke BiH podsjećaju kako ove brojke nisu i cjeloviti pokazatelji o štednji stanovništva jer valja računati s time da dio njih novac ulaže i u vrijednosne papire i različite oblike osiguranja.

Štednja stanovništva čini čak 58,2 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama u BiH, a najveći dio štednje opet čine polozi oročeni na duže vremensko razdoblje i oni su povećani za 9,3 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

U Središnjoj banci BiH ocjenjuju kako je to dokaz povjerenja kojega uživa bankarski sektor u toj zemlji, a izravno je povezano sa sustavom osiguranja depozita koji je i uveden kako bi se to postiglo.

Raspoloživi podaci govore kako se građani BiH trenutačno najvište štede u eurima.

U valuti Europske unije u bankama u BiH položeno je 2,46 milijardi eura, a u konvertibilnim markama položeno je 3,58 milijardi, što je protuvrijednost 1,83 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close