Stanje u njemačkom obrtu nikad bolje

Autor: Poslovni dnevnik , 07. studeni 2016. u 21:59
Pozitivno poslovanje u 2016. očekuje 92 posto obrtnika/REUTERS

Prihodi obrtnika bi u 2016. mogli porasti 3,5 posto umjesto dva posto, pa će obrt rasti brže od 1,8 posto za ukupnu ekonomiju.

Njemačko udruženje obrtnika (ZDH) gotovo je udvostručilo procjenu rasta prihoda u ovoj godini, ukazujući na procvat obrta u najvećem europskom gospodarstvu, izvijestio je u ponedjeljak njemački list Die Welt.

ZDH predstavlja više od milijun obrta čiji ukupni godišnji prihodi dosežu 533 milijarde eura. Prema novoj procjeni njihovi bi prihodi ove godine trebali porasti 3,5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih dva posto. U 2017. rast bi trebao usporiti na 2,5 posto. Čak 92 posto članova očekuje pozitivan razvoj poslovanja u ovoj godini, navodi Die Welt rezultate istraživanja ZDH. Izglede za poslovanje pozitivno je ocijenilo 54 posto ispitanika, što je čak pet postotnih bodova više nego u prošloj godini.

"Stanje u obrtu nikada nije bilo bolje", zaključio je za berlinski list glavni tajnik udruženja Holger Schwannecke. Prema prognozi ZDH-a, obrt bi trebao rasti gotovo dvostruko snažnije nego njemačko gospodarstvo u cjelini, u kojem bi aktivnosti po službenim procjenama ove godine trebale porasti 1,8 posto. Rastu ekonomije u cjelini manje će doprinijeti industrija, ako je suditi po rujanskim podacima o industrijskim narudžbama objavljenima u ponedjeljak. Kako prenosi Reuters, u rujnu su narudžbe industrijskih proizvoda bilježile pad od 0,6 posto što je najoštrije smanjenje od travnja. To je i lošije od očekivanja analitičara koji su očekivali smanjenje od 0,3 posto.  

Gledano po segmentima, domaće narudžbe oslabile su 1,1 posto, inozemne 0,3 posto dok su narudžbe iz članica eurozone srezane čak 4,5 posto. Iako ministarstvo gospodarstva navodi da su narudžbe za treće tromjesečje ipak pozitivni, ekonomski analitičari nisu previše optimistični. Tako ING banka navodi kako podaci pokazuju realnost sektora koji je slab već tri godine, a u prvih devet mjeseci rast industrijskih narudžbi iznosio je svega 0,1 posto. "Njemačka industrija i dalje vozi na rezervi", ističe analitičar te banke Carsten Brzeski.  

Komentirajte prvi

New Report

Close