Standard&Poor’s smanjio kreditni rejting Grčke na CCC+/C

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2015. u 09:32
Foto: Reuters

Rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) smanjila je u srijedu rejting Grčke s B-/B (visoko špekulativan) na CCC+/C (znatno rizičan) i priopćila je da njena prognoza rejtinga negativna, zbog rizika pogoršanja likvidnosti zemlje.

Rejting agencija Standard & Poor's (S&P) smanjila je u srijedu rejting Grčke s B-/B (visoko špekulativan) na CCC+/C (znatno rizičan) i priopćila je da njena prognoza rejtinga negativna, zbog rizika pogoršanja likvidnosti zemlje.

"Bez dubljih gospodarskih reformi i dodatnog olakšavanja zaduživanja, očekujemo da će grčki dug i financijske obveze biti neodržive", navodi se u priopćenju S&P-a.

Agencija u obrazloženju naglašava i grčku ovisnost o povoljnim poslovnim, financijskim i gospodarskim uvjetima u ispunjavanju njenih financijskih obveza.

Ti su uvjeti, kako se ističe, pogoršani zbog neizvjesnosti koja proizlazi iz produljenih pregovora između nove grčke vlade i kreditora.

Iz S&P-a naglašavaju i da prognozu cjelogodišnjeg gospodarskog rasta smatraju vrlo nesigurnom te procjenjuju da su aktivnosti grčkog gospodarstva u posljednjih šest mjeseci smanjene blizu jedan posto, unatoč slabijem euru i nižim cijenama nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close