Standardi za zaštitu od požara moraju se ujednačiti na razini EU

Autor: Marta Duić , 04. svibanj 2016. u 14:00
Press photo

Povodom 140 godišnjice Hrvatske vatrogasne zajednice 47 hrvatskih vatrogasaca posjetilo je Europski parlament.

Povodom obilježavanja 140 godišnjice Hrvatske vatrogasan zajednice koja okuplja 1891 dobrovoljno vatrogasno društvo i 150 000 članova europarlamentarka Marijana Petir organizirala je posjet 47 hrvatskih vatrogasaca europskom parlamentu.  Na panelu Working To Improve Fire Safety i Europe prenesena su im mnoga nova iskustva i znanja.

Anđelka Toto Ormož iz organizacije Fire safe Europe istaknula je važnost Strategije za zaštitu od požara jer je zabrinjavajuće da zgrade u kojima proizvodimo 90 posto svog vijeka nisu sigurne. ˝Istraživanje na razini EU su pokazala da vlada ogromna razlika između regulativa vezanih uz zaštitu požara, a iznimno je bitno da se ta pravila reguliraju˝, poručila je

Baš zato su prije pet godina organizirali Fire safe Europe koja okuplja akademike, vatrogasce i građane koji zajednički idu prema cilju veće zaštite od požara. Toto Ormuž je istaknula kako ni toksičnost građevinskih materijala nije regulirana u EU, a upravo toksični plinovi su krivi za najveći broj smrti. ˝Od 70 000 osoba koje završe u bolnici zbog požara, svaka treća je dijete. Nitko od nas ne bi trebao gledati kako se Europa igra vatrom˝, zaključila je Toto Ormož.

Chris Addiers, predsjednik vatrogasne zajednice EU i voditelj vatrogasne brigade u Antwerpenu napomenuo je kako kroz viziju 2020 ra na sigurnosti svih građana Europe i kako u 25 godina koliko djeluju stalno osnažuju svoju ulogu.

˝Mi kontinuirano pokazujemo i dokazujemo našu humanost i mladim vatrogascima prenosimo iskustvo. Kroz naš rad izrađujemo informacijske sustave, a naš Vatronet skuplja na jedno mjesto sve eopertvine snage, vozila i ljude. Unatoč svim problemima hrvatski vatrogasci i dalje pomažu jer drugačije ne znaju˝, poručio je Stjepan Ptiček iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Marie Lagarrigue  iz Europske komisije je istaknula kako su uvjeti rada u današnje vrijeme neopisivo važni i kako javnost mora s time biti upoznata. Tapani Mikkeli, voditelj odjela za održivu gradnju u Europskoj komisiji istaknuo je kako u EU postoje različite regulative jer ih same države članice postavljaju. ˝Standardi su potrebni kako bismo regulirali cijelu tu priču s požarima koja je vrlo važna za sve zemlje u EU˝, zaključio je Mikkeli.

Komentirajte prvi

New Report

Close