Srpski zatvorenici prodaju krastavce Nijemcima

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 29. kolovoz 2017. u 14:08
KPZ Sremska Mitrovica ima 800 hektara obradivog zemljišta/Robert Anić/PIXSELL

Urod iz KPZ Sremska Mitrovica otkupila tvrtka Carl Kühne.

Gotovo 70 osuđenika srpskog Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica tijekom ljeta bilo je angažirano na uzgoju i berbi kornišona (malih krastavaca).

Ovih dana cijeli posao se privodi kraju, a nadležni su više nego zadovoljni budući da se u projekt prvi put ušlo ove godine, pišu Večernje novosti. Krastavci su bili zasađeni na 4,5 hektara zemljišta, a cijeli urod otkupljuje tvrtka Carl Kühne, koja je više od 300 godina jedna od vodećih u Njemačkoj u proizvodnji i preradi povrtlarskih kultura. Zanimljivo je da će dvojici osuđenika, nakon što izdrže kazne, biti omogućeno da na svojim imanjima uzgajaju kornišona, koje će plasirati ovoj njemačkoj tvrtki.

Aleksandar Alimpić, ravnatelj Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, ističe da je cilj projekta, koji je napravljen uz podršku Uprave za izvršenje kaznenih sankcija Ministarstva pravde, da se kroz razvoj radnih navika kod osuđenika i izravno uključivanje u proizvodnju kornišona uporabom resursa KPZ-a steknu praktična znanja iz ovog sektora. Za to, kako naglašava, bili su zaduženi agroinženjeri.

"Nakon izdržane kazne, oni koji su zainteresirani, mogu aplicirati i za dobivanje opreme vrijedne 2500 eura, koja je potrebna za opremanje 20 ari. Uzgojem kornišona na toj površini može se u prosjeku zaraditi 400 eura mjesečno", objašnjava Alimpić. Sugovornik Večernjih novosti navodi da proizvodnjom krastavaca na zemljištu KPZ-a dnevno zarade od 1000 do 2400 eura, ovisno od berbe, kao i od klase.

Cijena po kilogramu za prvu klasu je 80 centi. Sav novac koji se na taj način zaradi ide u proračunska sredstva koja se troše za potrebe Zavoda. Kad se bude završio posao oko kornišona, krenut će uzgoj paprika. KPZ ima 800 hektara obradivog zemljišta, od čega je 6,5 hektara pod voćem. Usto, bave se uzgojem svinja, kojih ima oko 800, zatim, tu je i 250 grla stoke, od čega su 100 muzne krave koje dnevno daju i do 2000 litara mlijeka.

Čitavu količinu otkupljuje Imlek. Posebno mjesto rezervirano je za ergelu, koja ima 38 konja, među kojima su i tri ponija. Uz ergelu nedavno je osnovana i škola jahanja. U ovom zatvoru zatvorenici se mogu školovati za posao varioca, bravara, stolara, strugara, tapetara, a imaju mogućnost obuke i u tiskari. Sa 20 poduzeća potpisan je ugovor o poslovnoj suradnji kod kojih pojedini osuđenici rade, a neki po odsluženju kazne dobivaju stalni posao. KPZ Sremska Mitrovica inicirao je i održavanje Sajma domaće poljoprivredne mehanizacije, koji će biti održan 2. i 3. rujna. Moći će se kupiti mehanizaciju koja se proizvodi u ovom Zavodu.

Komentirajte prvi

New Report

Close