Srpski Telekom ulaže milijune eura u kosovsku tvrtku kćer

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2016. u 16:16
Telekom Srbija će na Kosovu poslovati po zakonima te države/FOTOLIA

Dozvola Telekomu Srbija da radi na Kosovu treba biti protuusluga Beogradu za pristanak da Kosovo dobije svoj pozivni telefonski broj.

Predstavnici Srbije i Kosova, uključujući i izaslanstvo Republičke agencije za elektronske komunikacije i Telekoma Srbija pregovaraju oko međunarodnog pozivnog telefonskog broja koji bi se trebao koristiti na području Kosova. Jedna od ključnih točaka razgovora je davanje dozvole Telekomu Srbije da posluje na cijelom Kosovu, što je jedan od preduvjeta Beograda za davanje suglasnosti na pozivni broj Prištini, javlja list Danas.

 

383međunarodni

telefonski pozivni broj bit će korišten na Kosovu

Osnivanje tvrtke kćeri
Telekom će na Kosovu raditi po zakonima te države, koju Srbija ne priznaje. Dogovor Beograda i Prištine predviđa da Telekom na Kosovu neće poslovati izravno, već će osnovati tvrtku kćer, mobilnog operatera, na sličan način na koji posluju njegove podružnice u Crnoj Gori ili Republici Srpskoj. Ta tvrtka će zatim davati usluge mobilnih komunikacija na cijelom Kosova, naravno, s težištem na korisnike srpske nacionalnosti. Telekom Srbija, koji je nakon pokušaja privatizacije ostao u potpunom državnom vlasništvu, već priprema planove prema kojima će u poslovanje na Kosovu uložiti nekoliko desetaka milijuna eura.

Riječ je o velikom ulaganju u nužnu infrastrukturu, poslovne objekte i zapošljavanje novih djelatnika. Beograd i Priština pregovaraju i o načinima prijenosa imovine Telekoma na buduću tvrtku kćer, ali detalji još uvijek nisu dogovoreni, izvještava Danas. Ipak, pitanje je hoće li će do navedenog dogovora na kraju doći, navodi beogradski list, jer dozvola Telekomu Srbija da radi na Kosovu treba biti protuusluga Prištine Beogradu za pristanak srpskih predstavnika da Kosovo dobije svoj pozivni telefonski broj. Prema pravilima Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), organizacije nadležne za izdavanje međunarodnih pozivnih brojeva, pozivni kod mogu dobiti samo suverene države, članice Ujedinjenih naroda, što Kosovo još uvijek nije. 

Pomoć Austrije
Beograd ustrajava na tome da pozivni broj o kojem se razgovara – 383 – bude u vlasništvu Srbije i da ga tada ona ustupi Kosovu na korištenje. Priština, pak, traži da pozivni broj bude u kosovskom vlasništvu, odnosno da Kosovo postane član Međunarodne telekomunikacijske unije, što bi bio presedan.  Prema neslužbenim informacijama, kao kompromisno rješenje ponuđena je mogućnost da pozivni broj bude u vlasništvu Austrije, koja bi ga zatim ustupila Kosovu, čime bi se poštovao stav Srbije da Kosovo ne može biti član Međunarodne telekomunikacijske unije, dok bi Priština dobila broj bez da ga mora prihvatiti od Srbije. 

Nikolićev adut

Pomoć prijatelja u UN-u
Krajem kolovoza predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Kosovo neće postati članica Ujedinjenih naroda "dok postoji Srbija i njeni prijatelji u Vijeću sigurnosti. "Velik je pritisak na države koje nisu priznale neovisnost Kosova da to učine", rekao je Nikolić, dodajući da Beograd neće zaustavljati Kosovo u regionalnim integracijama, ali da će i dalje onemogućavati tu državu da pristupi međunarodnim organizacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close