Srpski šoping centar postao je prava meka za Hrvate

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2019. u 09:38
Foto: GettyImages

Gotovo sve je, nešto barem malo, a nešto i upola jeftinije nego u Hrvatskoj.

Već na prvi pogled Bogojevo nije obično vojvođansko selo. Sela od dvije tisuće stanovnika nemaju pet trgovina mješovitom robom, neke već na samom ulazu u selo, jedan poveći supermarket, četiri ljekarne, optičara, benzinsku pumpu, poljoprivrednu ljekarnu, željezariju i pekaru, te jedan upravo smiješno i kičasto grandiozni restoran. Smješteno nedaleko od graničnog prijelaza i mosta preko Dunava kod Erduta, Bogojevo je zadnjih godina postalo prava meka za Hrvate koji iz bliže i dalje okolice dolaze u kupovinu po jeftinije… pa, gotovo sve, a osobito cigarete, lijekove, živežne namirnice, higijenske potrepštine i raznu drugu robu, piše Deutsche Welle.

Na graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo se uvijek čeka, pa makar bio i radni dan. Pred najvećim supermarketom u mjestu vukovarske, osječke, pa i belomanastirske registracije, unutra odmah do ulaza velika polica s Kraševim slatkišima i čokoladama. U zamrzivačima neizbježni Agrokor, ovdje doduše Frikom, a ne Ledo, a u hladnjacima prepoznatljiva Dukatova etiketa na kojoj piše "Sveže mleko". I gotovo sve je, nešto barem malo, a nešto i upola jeftinije nego u Hrvatskoj. Prodavačica na upit dolazi li puno hrvatskih građana samo se smije i pokazuje na veliku halu supermarketa koji je izrastao na mjestu nekad male trgovine mješovitom robom. 

Ima tu i umirovljenika koji u brojnim ljekarnama kupuju tablete protiv bolova, vitamine, kreme i pomade, ali i lijekove koje kod nas mogu dobiti samo na recept, no doplata je veća od pune cijene u Srbiji. Kupuju se i pomagala, a osobito su bili popularni toplomjeri sa živom, već godinama zabranjeni u EU, pa tako i u Hrvatskoj, no sada ih više nema ni u Srbiji. "S lijekovima treba biti oprezan, jer carinici prave probleme", govore nam u ljekarni i preporučuju da sakrijemo vrećice s njihovim logotipom, da se barem ne vide "na prvu".

Iako je izvjesno da se svota koju hrvatski građani ostavljaju u inozemstvu kreće u iznosu od više stotina milijuna kuna, koliko točno potroše svake godine u pograničnim mjestima Srbije i Bosne i Hercegovine teško je čak i procijeniti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close