Srpski poduzetnik Dragan Šolak kupuje slovenska golf igrališta

Autor: Marija Crnjak , 12. listopad 2013. u 09:37
Slovenija ima 7 golf terena s 18 rupa te 7 igrališta sa 9 rupa

Golf igralište na Bledu na ljestvici je stotinu najboljih igrališta u Europi.

Srpski poduzetnik Dragan Šolak, vlasnik telekoma Telemach koji ovih dana prodaje svoju telekomunikacijsku tvrtku United Group, u pregovorima je za preuzimanje slovenskog golf igrališta Sava.

Šolak je za Savu spreman izdvojiti najmanje 10 milijuna eura, a posao bi trebao biti zaključen krajem ove godine, neslužbeno doznaju Finance. Zasad nema službenih konkretnih potvrda o transakciji, no Šolak je Financama povrdio da je njegova tvrtka Gerrard Enterprises iskazala interes za potencijalnu kupovinu golf igrališta i u Sloveniji, te je na tu temu obavio neke razgovore.Inače, Šolak je strastveni igrač golfa, predsjednik je srpskog Golf saveza, te je prva osoba s ovih prostora koja je ove godine sudjelovala na natjecanju Masters u Augusti. 

 

30novih

igrališta u RH planira turistička strategija

Obnova Bleda
Šolak je već vlasnik nekolicine golf terena u Srbiji i u zapadnoj Europi, te planira konsolidirati taj dio poslovanja. Tri golf igrališta (Bled, Livada, Ptuj) nalaze se u sastavu tvrtke Sava Hotels&Resorts koja pak posluje u okviru Grupe Sava. Golf igralište Bled pritom je na ljestvici stotinu najboljih igrališta u Europi. Prema memorandumu o suradnji koji je navodno već potpisan, Šolak će u Savin golf morati ulagati kao i dosad, a jedna od mogućnosti koja se spominje je da će se bledsko igralište na neko vrijeme čak zatvoriti zbog totalne obnove.Kako je do sad poslovao golferski dio Savina biznisa nije poznato jer su ti rezultati konsolidirani u podružnici Sava Turizam, no neslužbeno se doznaje da je godišnji prihod od golfa na razini dva milijuna eura, odnosno da se posluje na "pozitivnoj nuli". Šolak bi iz podružnice Turizam izdvojio golf igrališta uz pripadajuću infrastrukturu te objekte u kojima je smješten Klub, a prodajom tog dijela poslovanja Sava Turizam bi riješila dug bankama u iznosu od 60 milijuna eura.

Nije poznato ima li Šolak ambicije ulagati u golf u Hrvatskoj, koja za razliku od Slovenije sa 7 golf terena s 18 rupa te 7 igrališta sa 9 rupa, raspolaže s tek četiri golfska igrališta s 18 polja, dva igrališta s devet polja i nekoliko vježbališta. Golf je doduše definiran kao strateška niša i prema turističkoj strategiji u planu je izgradnja 30 novih visokokvalitetnih golf igrališta pretežito rekreativnog, a u manjoj mjeri i natjecateljskog karaktera, uključujući i igrališta s potpisom najpoznatijih svjetskih golf arhitekata, organiziranih u više regionalnih grozdova. U izgradnju svih predviđenih golf igrališta, procjenjuje se, ukupno će trebati uložiti oko 210 milijuna eura.

Odabir lokacija
Jedan od takvih projekata trebao bi biti i Golf na Srđu, projekt izraelskog ulagača Aarona Frankela koji je s izglasavanjem urbanističkog plana uređenja Srđa ljetos konačno dobio zeleno svjetlo za početak realizacije.Kako je predviđeno u Turističkoj strategiji, u planu je izrada Akcijskog plana razvoja golf ponude kroz koji će biti napravljena inventarizacija državne odnosno gradske zemlje prikladne za razvoj golfa te odabrana prioritetna područja za razvoj golfa. Prioritetne lokacije utvrdit će se na osnovi revidiranih prostornih planova, te će se za odabrane lokacije pokrenuti priprema potrebne projektne dokumentacije za privlačenje investitora. 

Zapinje i susjedima

Investitori u Mostaru čekali pet godina

Investicija Boka Grupe koja u Tivatskom polju gradi golf teren na više od 786 tisuća kvadrata zapela je ovih dana zbog povrata imovine. Britanskim investitorima u Mostaru sreća se pak osmjehnula nakon više od pet godina čekanja da im politika izađe ususret. Grad Mostar u listopadu je donio odluku o izradi regulancijskog plana među kojima je i plan u Bijelom polju gdje se planira izgradnja golf igrališta.

Komentirajte prvi

New Report

Close