Srpski “kralj mesa” sljedeće godine otvara hotel s četiri zvjezdice

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2016. u 22:01
Zgrada nije mogla promaći kupca duže od desetljeća, Foto: PD

Zgrada Jugoexporta novog vlasnika nije mogla pronaći duže od desetljeća, otkad je kompanija otišla u stečaj.

Petar Matijević, srpski “kralj mesa”, ulazi u hotelijerstvo. Njegova kompanija Industrija mesa Matijević kupila je zgradu Jugoexporta u Kolarčevoj ulici u središtu Beograda za 7,3 milijuna eura, a Matijević je Večernjim novostima rekao da će u zgradi do rujna sljedeće godine otvoriti hotel s četiri zvjezdice.

“Prvo ćemo obaviti kompletnu rekonstrukciju, a verujem da ćemo posao završiti za manje od godinu dana. Zaposlit ćemo i pedesetak ljudi. Cijena zgrade Jugoexporta bila je visoka i zato godinama nije bilo kupaca, ali ova koju smo platili je tržišna. Vjerujem da će nam se kroz 15 godina ova investicija isplatiti”, izjavio je Matijević.

Po kvadratu 1300 eura

Zgrada Jugoexporta novog vlasnika nije mogla pronaći duže od desetljeća, otkad je kompanija otišla u stečaj. Na prodaju je ponuđena 19. puta, da bi Matijević sada platio oko 5500 četvornih metara po cijeni od 1300 eura za kvadrat.

Na dražbi u Agenciji za licenciranje stečajnih upravitelja pojavili su se zastupnici tri potencijalna kupca, među kojima je bio i Nikola Avram, direktor MK Resorta, u vlasništvu Miodraga Kostića, dok je treći sudionik bio predstavnik Alpha banke, najvećeg vjerovnika Jugoexporta.

Jugoexport je u stečaju od lipnja 2001. godine zbog dugova bankama. Ranije su se kao mogući kupci zgrade u Beogradu pojavljivali predstavnici turskih, ruskih, američkih i francuskih kompanija koji su obećavali hotele, restorane i trgovačke centre, ali od svega toga nije bilo ništa.

 

U Hrvatskoj ima 1500 hektara zemljišta

Petar Matijević kupio je prošle godine dvije poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je vlasništvu 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kupovinom zadruga Jankovci u Starim Jankovcima i Negoslavci u istoimenom mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Matijević je postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, kupio je i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu spomenutih zadruga.

Postavlja se pitanje zašto je Petar Matijević, koji se dosad osim poljoprivredom bavio i prodajom nekretnina, odlučio ući u hotelijerstvo. Mogući odgovor treba potražiti u najavama iz lipnja ove godine prema kojima je najveći europski proizvođač mesa njemački Tönnies ozbiljno zainteresiran za kupovinu Industrije mesa Matijević iz Novog Sada, što je Blicu potvrdio i Petar Matijević.
Inače, srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je dolazak Tönniesa u Srbiju, gdje bi trebao otvoriti 20 farmi svinja, navodno zbog bescarinskog izvoza u Rusiju.
Drugo, prije Petra Matijevića u hotelijerstvo su ušla dvojica među najvećim srpskim poduzetnicima, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković koji novac od prodaje šećerana, odnosno trgovačkih centara ulažu u kupovinu ili izgradnju hotela u regiji.

Kostić zasad ima šest hotela, a Mišković pet, te najavljuju kupovinu ili izgradnju još nekoliko. Uz srpsko, slovensko i crnogorsko tržište, gdje su već prisutni, obojica žele širenje u Hrvatsku i Albaniju.

Povoljan trenutak

“Riječ je o poslovnim ljudima koji prate gospodarska kretanja i traže povoljan trenutak za ulaganje svog novca. U regiji, kada je riječ o hotelima, to je sada, jer postoji kriza u turizmu kod naših susjeda, pa je njihova cijena povoljna”, kaže konzultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija za Blic.

Komentari (2)
Pogledajte sve

PD,
Koga briga za vijesti iz neke fašističke prčije!?

PD ,

uživate pisati vjesti iz Regiona ?

Napišite gospodarstvene teme iz Regiona kako su nas komšije opljačkale :

prilikom mjenjanja kruna u srpski dinar , kako su nam mjenjali kune u jugoslavenski dinar , kako su nas varali na zamjeni turističkih deviza , kako su mjenjali izvozne devize , kako su nas opljačkali 1989.godine….

I pored svih tih pljački koje su trajale od 1918. do 1990. još uvijek smo bolji duplo (100%) u gospodarstvu od njih .

New Report

Close