Srpski izvoz u Rusiju u prvih šest mjeseci pao 33%

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2015. u 08:15
Ukupna trgovinska razmjena između Srbije i Rusije u prvih šest mjeseci iznosila je 1,26 mlrd. dolara, što je 23 posto manje nego u prvih šest mjeseci 2014.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dosegnuo je 122 milijuna dolara, što je za 5,8 posto više nego u prvom polugodištu 2014.

Ukupan srpski izvoz u Rusku Federaciju u prvih šest mjeseci 2015. godine bio je manji za 322 milijuna dolara, što je, prema podacima Gospodarske komore Srbije (PKS), 33 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, piše Politika.

Međutim, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dosegnuo je 122 milijuna dolara, što je za 5,8 posto više nego u prvom polugodištu 2014. Pad srpskog izvoza u Rusiju posljedica je pada plasmana glavnih izvoznih proizvoda iz Srbije, kažu u PKS-u, jer je, na primjer, izvoz ženskih čarapa pao za 40%, prekrivača podova 53%, ljepila 40%, podnih ploča 87%, a vanjskih automobilskih guma 44%. Ukupna trgovinska razmjena u navedenom razdoblju iznosila je 1,26 milijardi dolara, što je 23 posto manje nego u prvih šest mjeseci 2014.

Pad od 18,5 posto zabilježen i u srpskom uvozu iz Rusije, te je srpski deficit u robnoj razmjeni s Rusijom u prvom polugodištu s lanjskih 670,9 milijuna dolara smanjen na 620,7 milijuna dolara. Do pada vrijednosti ukupnog plasmana srpske robe na rusko tržište došlo je već prošle godine unatoč velikom povećanju izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Prema podacima Uprave carina i prošlogodišnji mali pad srpskog izvoza posljedica je pada glavnih izvoznih artikala. No sudeći prema podacima za prvih šest mjeseci, pad srpskog izvoza u Rusiju ove godine u usporedbi s 2014. bit će višestruko veći, iako izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i dalje raste.
 

Prema tvrdnjama stručnjaka, zaustavljanje pada vrijednosti srpskog izvoza u Rusiju nužno je da se oporavi izvoz industrije, posebno stranih kompanija koje imaju tvornice u Srbiji. Ali, rast izvoza glavnih izvoznih proizvoda neizvjestan je nakon nedavne odluke zemalja EU da za šest mjeseci produže sankcije Rusiji. Izvoz srpske hrane u Rusiju je daleko izvesniji jer je ruski predsjednik Putin 24. lipnja potpisao naredbu o produženju zabrane uvoza hrane iz zapadnih zemalja za još godinu dana.

S druge strane, ruska vlada razmatra mogućnost da do kraja tjedna proširi sankcije Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Ministarstvo poljoprivrede Rusije navodi da je udio tih zemalja u općem uvozu u Rusiju oko pet posto. Prema podacima ruske Federalne carinske službe, uvoz voća i povrća iz Crne Gore je 2014. iznosio je 25.000 dolara. U Crnoj Gori tri proizvođača mesa imaju pravo na izvoz mesa i šest za mesne prerađevine, ali su njihove isporuke zaustavljene u jesen 2014. zbog sanitarnih razloga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close