Srpski Danas: Nastavlja se razdor između Nikolića i Dačića

Autor: Agencija VLM , 17. siječanj 2013. u 10:31
Tomislav Nikolić / EPA

Najnovije izjave predsjednika i premijera Srbije o Hrvatskoj predstavljaju još jedan pokazatelj sve otvorenijeg raskola između Vlade i Predsjedništva

Posjet hrvatskog premijera Beogradu povod je novim nesuglasicama u državnom vrhu Srbije, poglavito između predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, tvrdi beogradski dnevnik Danas koji je u nedavnoj anketi 200 srpskih novinara proglašen najboljim dnevnikom u Srbiji. Još dok su Dačić i Milanović davali izjave nakon službenih razgovora, Nikolić je stranim novinarima prilično ljut govorio kako je Milanovićev posjet neiskren jer je Hrvatska podigla tužbu protiv Srbije za genocid i da bi, prema njemu, bio red da su se prije premijera, sastali on i hrvatski predsjednik Josipović jer "ja predstavljam Srbiju i njene građane u zemlji i inozemstvu".

Najnovije izjave predsjednika i premijera Srbije o Hrvatskoj predstavljaju još jedan pokazatelj sve otvorenijeg raskola između Vlade i Predsjedništva, ocjenjuju sugovornici Danasa i prema njihovom mišljenju, retorika Nikolića i Dačića više upućuje na „sukob na operativnoj razini nego na ideološke razlike koje postoje među najistaknutijim predstavnicima vladajuće koalicije“.

– Dačićev ured vodi pragmatičnu politiku, a isti scenarij se ponovio i sada prilikom posjeta Milanovića. Na osnovu Nikolićevih riječi može se, čak, zaključiti kako on kao da nije ni bio uključen u pripreme tog susreta. Ipak, primjeri iz prošlosti nas uče da sukobi između vlade i šefa države mogu biti i fingirani, pa ne treba isključiti ni takvu mogućnost  – kaže beogradska vanjskopolitička novinarka Seška Stanojlović, a Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku kako „nije dobro da osobni animoziteti utječu na odnose dvije države“.

Nikolić je oštro osudio i Dačićevu izjavu od prije nekoliko dana kako će Srbija pomoći Kosovu da uđe u UN ali "za uzvrat mora nešto dati" očito aludirajući na sjever Kosova, pa je premijer jučer u više navrata objašnjavao kako je mislio na mjesto Kosova u UN "tek kada se postigne cjelokupan dogovor s Prištinom".

– Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna neovisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN – pojasnio je Nikolić.

Komentirajte prvi

New Report

Close