Srpske tvrtke ne mogu sudjelovati na EPS-ovom natječaju za pametna brojila

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2014. u 22:00
Kada bi se svi proizvođači pametnih brojila u Srbiji zajedno prijavili na natječaj ne bi prošli

Kandidati moraju imati godišnji promet od 75 mil. eura i raspolagati s 25 mil. eura.

Niti jedna srpska tvrtka ne može ispuniti uvjete natječaja za nabavu pametnih brojila koji je raspisala Elektroprivreda Srbije (EPS) jer je uvjet za sudjelovanje na natječaju godišnji promet od 75 milijuna eura i raspolanje s najmanje 25 milijuna eura.

Traži se i da za godinu dana mogu isporučiti 250.000 brojila, kao i da su ih već prodali najmanje 100.000, što niti jedna srpska tvrtka koja se bavi tim poslom ne može. Među njima je i EVG u vlasništvu bivšeg košarkaša Dejana Bodiroge. "Domaći proizvođači više od 20 godina razvijaju i proizvode brojila koja omogućavaju daljinsko očitavanje, praćenje i upravljanje potrošnjom. Nakon što se EPS prije četiri godine opredijelio za korištenje pametnih brojila pripremali smo se da budemo nositelji implementacije u Srbiji", kaže Jovan Vujasinović, predsjednik Grupacije proizvođača opreme za mjerenje električne energije u Privrednoj komori Srbije.

Kako pišu Večernje novosti, u sklopu Privredne komore Srbije djeluje 11 tvrtki koje proizvode pametne mjerače potrošnje električne energije, a kada bi i zajedno željeli sudjelovati na natječaju EPS-a ne bi mogli jer godišnje zarađuju samo 20 milijuna eura.  Troškove ugradnje pametnih brojila platit će EPS sredstvima iz kredita Europske banka za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke. U Srbiji postoji oko 3,5 milijuna brojila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close