Srpske tvrtke na rusko tržište izvezle 40% više sira

Kompanije iz Srbije imaju veliku priliku za povećanje prodaje sira u Rusiji/Kristina Š. Fabac/PIX Kompanije iz Srbije imaju veliku priliku za povećanje prodaje sira u Rusiji/Kristina Š. Fabac/PIX

Ruski trgovački lanci i distributeri zainteresirani za uvoz većih količina kvalitetnih mliječnih proizvoda.

Predstavnici ruskih trgovačkih lanaca i distributera pokazali su pojačano zanimanje za srpske proizvode na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda Prodexpo u Moskvi.

"Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mliječni namazi već su zastupljeni u ruskim trgovinama, ali zanimanje ruskih kupaca pokazuje da potencijal nije u potpunosti iskorišten, prije svega proizvodnja kompanija Mljekara Šabac, Meggle iz Kragujevca i Mljekara Ub", izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.  Prema njegovim riječima, u segmentu izvoza srpskog sira u Rusiju bilježi se rast izvoza od 40 posto u 2018. godini u usporedbi s prethodnim godinama. 

Srpski proizvodi su na sajmu u Moskvi, jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svijetu, predstavljeni u sklopu Nacionalnog paviljona Srbije, a nastup 12 srpskih kompanija organizirali su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Srbiji u okviru projekta "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru".

Kvaliteta proizvoda, tehnologija i specifičnost proizvodnje, ističe Delić, izdvajaju i srpske mesne prerađevine, koje nemaju konkurenciju na tržištu Rusije, a to su proizvodi Zlatiborca, Mačkata i Mitrosa iz Sremske Mitrovice. Smrznuto i sušeno voće srpskih kompanija ITN grupa, Master Fruits, Mundorama i Interfud 60, osim industrijske prerade, zastupljeno je i kao gotov proizvod spreman za korištenje. Kako se navodi u priopćenju PKS-a, distribucija smrznutog i konzerviranog povrća na rusko tržište prioritet je kompanije PIK Bečej.

Svježi sokovi Fruvita, bez dodataka šećera, bilježe trend rasta prodaje u Rusiji, a mogućnosti su velike, ocijenili su posjetitelji sajma.  Nacionalni štand Srbije posjetio je i veleposlanik te zemlje u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao s predstavnicima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima s kojima se susreću srpski izvoznici. Ruska Federacija treći je trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmjena u 2018. godini dosegnula je oko tri milijarde dolara uz rast od čak 18,5 posto, od čega je više od milijardu dolara iznosio izvoz Srbije, prenosi Tanjug.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!