Srpske tvrtke na rusko tržište izvezle 40% više sira

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2019. u 21:59
Kompanije iz Srbije imaju veliku priliku za povećanje prodaje sira u Rusiji/Kristina Š. Fabac/PIX

Ruski trgovački lanci i distributeri zainteresirani za uvoz većih količina kvalitetnih mliječnih proizvoda.

Predstavnici ruskih trgovačkih lanaca i distributera pokazali su pojačano zanimanje za srpske proizvode na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda Prodexpo u Moskvi.

"Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mliječni namazi već su zastupljeni u ruskim trgovinama, ali zanimanje ruskih kupaca pokazuje da potencijal nije u potpunosti iskorišten, prije svega proizvodnja kompanija Mljekara Šabac, Meggle iz Kragujevca i Mljekara Ub", izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.  Prema njegovim riječima, u segmentu izvoza srpskog sira u Rusiju bilježi se rast izvoza od 40 posto u 2018. godini u usporedbi s prethodnim godinama. 

Srpski proizvodi su na sajmu u Moskvi, jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svijetu, predstavljeni u sklopu Nacionalnog paviljona Srbije, a nastup 12 srpskih kompanija organizirali su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Srbiji u okviru projekta "Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru".

Kvaliteta proizvoda, tehnologija i specifičnost proizvodnje, ističe Delić, izdvajaju i srpske mesne prerađevine, koje nemaju konkurenciju na tržištu Rusije, a to su proizvodi Zlatiborca, Mačkata i Mitrosa iz Sremske Mitrovice. Smrznuto i sušeno voće srpskih kompanija ITN grupa, Master Fruits, Mundorama i Interfud 60, osim industrijske prerade, zastupljeno je i kao gotov proizvod spreman za korištenje. Kako se navodi u priopćenju PKS-a, distribucija smrznutog i konzerviranog povrća na rusko tržište prioritet je kompanije PIK Bečej.

Svježi sokovi Fruvita, bez dodataka šećera, bilježe trend rasta prodaje u Rusiji, a mogućnosti su velike, ocijenili su posjetitelji sajma.  Nacionalni štand Srbije posjetio je i veleposlanik te zemlje u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao s predstavnicima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima s kojima se susreću srpski izvoznici. Ruska Federacija treći je trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmjena u 2018. godini dosegnula je oko tri milijarde dolara uz rast od čak 18,5 posto, od čega je više od milijardu dolara iznosio izvoz Srbije, prenosi Tanjug.

Komentirajte prvi

New Report

Close