Srpske financije lakše dišu jer se i MMF plete u nacrt proračuna

Autor: Sergej Novosel Vučković , 27. rujan 2016. u 14:12
Ekonomski pokazatelji su povoljni, ali građani žele da ih i oni mogu osjetiti što prije/Srđan Ilić/PIXSELL

Učinkovitom poreznom politikom uvećani prihodi svih važnih poreza u Srbiji, sa čime je zadovoljan i međunarodni partner.

Srbija više nije zemlja s najgorim fiskalnim deficitom u Europi, u dvije godina popravila je rezultat i primakla se prosjeku Europske unije, a sve zahvaljujući boljoj fiskalnoj konsolidaciji u prošloj i ovoj godini, zbog koje je proračunski deficit sveden sa 6,7 na 2 posto. Od siječnja do srpnja je, tako, piše Politika prenoseći statističke podatke, prihod od poreza na dodanu vrijednost povećan 11 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, dok je porez na dobit veći 17,4, na dohodak 4,9, a doprinosa se u državnu blagajnu ulilo 2,6 posto više.  Kad se sve složi, porezni prihodi bit će, prema riječima ekonomskih stručnjaka časopisa Kvartalni monitor, "u ovoj godini realno veći za oko sedam posto, puno veći od očekivanoga rasta BDP-a od 3 posto." 

Udaljavanje od provalije
"Država više ne srlja u provaliju bankrota, još u 2016. bit će zaustavljen rast javnog duga u odnosu na BDP, oporavlja se i gospodarstvo, a nesumnjivo je takvom uravnoteženju javnih financija pridonijelo smanjenje (nekih) plaća u javnim i državnim službama i poduzećima, kao i mirovina", smatraju u spomenutom glasilu koje izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke. No, i povećanje poreznih stopa, nove trošarine za struju, ali ponajviše smanjenje sive ekonomije utjecali su da se i porezna "krvna slika" Srbije poboljša u 2015. za 0,5 posto BDP-a, a u 2016. za cijeli postotak, u brojkama više od 300 milijuna eura.

 

300milijuna

eura više ušlo je u proračun jer je za 1% suzbijena siva ekonomija

Ovi objektivni pokazatelji zasigurno tjeraju i vodu na mlin vladi Aleksandra Vučića koji je vjerojatno bio i jedan od rijetkih u zemlji koji bi se na njih kladio u ovoj godini, ako se zna da je Srbija početkom 2016. i izglasavanja izvanrednih parlamentarnih izbora (održanih u proljeće), bila u politički slijepoj ulici.  Smanjenje udjela sive ekonomije, makar i za neprimjetan jedan posto, u tom je smislu i posljedica učinkovitosti Vučićeve administracije koje se polagano počinju osjećati i u državnom proračunu. Još je, doduše, naporan put da ih i građani osjete u svom novčaniku (prosječna je plaća, npr. manja od 400 eura), no da bi se došlo do boljega mora se otrpjeti i bolne rezove. 

Povijesno najniža razina
Poduzetnici su, čini se, sve zadovoljniji borbom s neplaćanjem dadžbina državi, koje je, ako je vjerovati ekonomskim analitičaraim, "na povijesno najnižoj razini", iako još ne kakva je bila u 2012. "Od kraja 2012. do sredine 2014. došlo je do značajnog rasta sive ekonomije, što je jedan od uzroka povec?anja fiskalnog deficita, objašnjavaju oni zašto je taj deficit trajao do, evo, sredine ove godine. A sivu ekonomiju nisu potakli samo građani i tvrtke svojim, već i porezna uprava svojim nemarom. Ona je, smatraju neki, "odavno zapuštena i nije učinjeno ništa da je se reformira", sve do smjena u vodstvu sredinom 2014. i s tim povezanim pooštravanjem naplate poreza na svim razinama i većih sankcija neplatišama.

Kako rade porezne vlasti i kako surađuju s državnima došlo je, u tajnosti i bez medijske najave, vidjeti i izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu s James Rufom. Službeno – započeli su razgovori oko glavnih značajki državnoga proračuna za 2017., a bilo je riječi i o prioritetima srpske vlade. "Gospodarski oporavak Srbije se ubrzava, podržan poboljšanim povjerenjem i uspješnim rezultatima programa reforni, makroekonomska perspektiva je pozitivna, a pozdravljamo nastojanja da se ojača financijska stabilnost i potakne raste daljnjim reformama. Fiskalni rezultati su bolji od očekivanih", kazao je Ruf. MMF je sa Srbijom sklopio tzv. standby aranžman iz predostrožnosti, a koji uključuje i ovakve tehničke posjete, idući je zakazan za polovicu listopada. Naglašeno je i da je postignuta suglasnost oko toga da smanjenje javnoga duga ostane prioritet u paketu reformi srpske vlade.

Vučić: Oni su tu da pomognu zemlji

Trogodišnji aranžman do 2018.
Trogodišnji stand-by aranžman MMF je Srbiji odobrio u veljači 2015., a obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje, financijsku i fiskalnu konsolidaciju te smanjenje proračunskog deficita. Vrijednost aranžmana je 1,2 milijarde eura. Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić je tijekom jedne od ovogodišnjih "kontrola" spomenuo da "ne očekuje nimalo lake razgovore s MMF-om", te da iz ove međunarodne institucije žele vidjeti još bolje rezultate u reformi javnih poduzeća. "Nisu protivnici, već suradnici koji su tu kako bi pomogli Srbiji da postane zdravija i uspješnija zemlja", istaknuo je Vučić. MMF pozdravlja njegovu "predanost ostvarenju ciljeva".

Komentirajte prvi

New Report

Close