Srpska ministrica znala da joj sestra i šogor iznuđuju Vučića?

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2015. u 22:00
Sestra ministricae Kori Udovički vodila je spornu američku tvrtku do 2013. godine

Continental Wind Partners koji gradi vjetropark u Srbiji tražio je za sebe cijenu struje tri puta veću od tržišne.

Kori Udovički, potpredsednica srpske vlade i ministrica državne uprave i lokalne samouprave, još na početku svog mandata u lipnju prošle godine obavijestila je premijera Vučića i ostale ministre da je njen šogor vlasnik američke kompanije Continental Wind Partners (CWP) koja ulaže u izgradnju vjetroparkova u Srbiji, piše beogradski list Danas. Riječ je o kompaniji za koju je Aleksandar Vučić naveo da je pokušavala reketariti tj. iznuđivati Srbiju. Udovički je zbog toga zatražila da prilikom odlučivanja o toj kompaniji bude izuzeta zbog sprečavanja sukoba interesa.

 

25posto

udjela ima šogor Kori Udovički u tvrtki koja gradi vjetropark u Srbiji

'Nema sukoba interesa'
To se navodi i u zahtjevu za mišljenje o tome postoji li sukob interesa između Udovički i kompanije njenog šogora, koji je ministrica uputila Agenciji za borbu protiv korupcije u lipnju 2014., navodi list. Ministrica, za koju pojedini srpski mediji sumnjaju da je znala za iznudu, još tada je navela da je Mark Crandall, suprug njene sestre, vlasnik 25 posto udjela u američkoj kompaniji koja investira u razvoj vjetroparkova u Kovinu još od 2009.

U dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije, Udovički je dodala i da je direktorica kompanije bila njena sestra Lidija Zumle Udovički, koja se s tog polažaja povukla 2013. godine. Agencija za borbu protiv korupcije je odgovorila da ne postoji sukob interesa "budući da između navedene kompanije i ministarstva ne postoji odnos ovisnosti". Kori Udovički je prethodnih dana, otkad se razvio ovaj slučaj, izjavila da je razgovarala s premijerom i da ima njegovu podršku za nastavak reformi, a u suprotnom će podnijeti ostavku. Naime, premijer Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana javno rekao da su kampanju protiv njega za vrijeme prošlotjedne posjete Washingtonu organizirali pojedini tajkuni i to zato što nikome ne dopušta da "reketira Srbiju", niti njega osobno.

Vučić je, gostujući na TV Pink, rekao da je američkom potpredsjedniku Joe Bidenu poslano pismo grupe kongresnika iza kojeg stoje osobe iz Srbije.Kako je objasnio, to je poteklo iz toga što su neki htjeli graditi vjetroparkove u Srbiji kada nije postojala zakonska regulativa i to "s idejom da bi cijena tako dobivene električne energije bila tri puta veća od tržišne". Vučić je rekao da je u to umiješana jedna američka kompanija i rođakinja "jednog našeg ministra", koji su htjeli taj posao dobiti pod svaku cijenu. 

Optužbe u Washingtonu
U pismu upućenom Bidenu upozorava se da ljudi iz najbližeg okruženja Aleksandra Vučića (Andrej Vučić, Nikola Petrović i Zoran Korać) imaju odlučujući utjecaj i vlastite interese u području energetike, infrastrukture, komunikacija i svih većih poslova u Srbiji.Američka kompanija Continental Wind Partners objavila je priopćenje kojim je odbacila "sve insinuacije" da je reketarila ili se bavila bilo kakvim drugim nezakonitim aktivnostima.  CWP u priopćenju odbacuje bilo kakvu vezu ili saznanje o pismu koje su članovi Kongresa SAD-a poslali potpredsjedniku SAD-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close