Srpska dijaspora u Hrvatskoj mogla sama izgraditi Kupare

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2015. u 22:00
U šest mjeseci Srbi iz Hrvatske poslali ‘kući’ 105,25 mil. eura/Fotolia

Prema podacima NBS-a u Srbiju se od dijaspore u devet mjeseci slilo 2,12 milijardi eura, što je više od lanjskog prihoda Konzuma.

Srpska dijaspora poslala je od siječnja do rujna ove godine više od dvije milijarde eura svojim rođacima u Srbiji.

 

2,6mlrd.

eura poslala je lani dijaspora u Srbiju

Najviše novca mahom stiže iz Nemačke, Švicarske, Francuske, Austrije, ali i Hrvatske, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS). Tako se prema podacima središnje srpske banke, u devet mjeseci ove godine, u Srbiju po osnovi doznaka slilo 2,12 milijarde eura, što je više od prošlogodišnjeg prihoda Konzuma. Sudeći prema podacima Narodne banke Srbije, u prvom polugodištu ove godine najviše novca po osnovi doznaka stiglo je iz Njemačke 325,48 milijuna eura, zatim iz Švicarske 206,66 milijuna, dok je iz Francuske stiglo 160,71 milijuna eura.

 

1,75mlrd.

eura poslala je lani dijaspora u BiH

Četvrta na listi zemalja iz koje je u prvih šest mjeseci po osnovu doznaka stiglo najviše novca je Austrija sa 127,26 milijuna, a peta je Hrvatska sa 105,25 milijuna. To znači da je srpska dijaspora u Hrvatskoj mogla novcem poslanim u Srbiju sama isfinancirati projekt Kupari. Usporedbe radi tijekom cijele prošle godine, dijaspora je u Srbiju poslala 2,6 milijardi eura. Podaci Narodne banke Srbije pokazali su da je u prošle godine naviše doznaka stiglo iz Njemačke 629,21 milijuna eura, pa iz Švicarske 380,28 milijuna, dok je na trećem mjestu Austrija sa doznakama od 234,41 milijuna eura.

 

1,2mlrd.

eura poslala je lani dijaspora u RH

Na četvrtom mjestu u 2014. po priljevu po osnovu doznaka našla se Francuska sa 224,96 milijuna eura, a na petom Hrvatska sa 201,21 milijuna eura. Kako javlja Al Jazeera dijaspora godišnje u Bosnu i Hercegovinu šalje oko 1,75 milijardi eura što je čak 30 posto BDP-a te zemlje i taj je novac vrlo važan za gospodarstvo. Međutim, valja imati na umu i da hrvatska dijaspora, kako pokazuju statistike na koje se poziva Al Jazeera, godišnje pošalje više novca nego što iznose direktna strana ulaganja u našu zemlju, odnosno više od 1,2 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close