Srezana proizvodnja iPhonea za 10%

Analitičari smatraju da su cijene novih iPhonea previsoke/REUTERS Analitičari smatraju da su cijene novih iPhonea previsoke/REUTERS

Obujam će biti smanjen s planiranih 48 milijuna na 40 do 42 milijuna uređaja.

Apple, koji je prošloga tjedna smanjio procjene prodaje, smanjio je i planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, izvijestio je u srijedu Nikkei Asian Review.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona. Nikkei piše kako će ukupni planirani obujam proizvodnje starih i novih iPhonea vjerojatno biti smanjen na 40 do 42 milijuna uređaja u razdoblju od siječnja do ožujka, s prethodne projekcije od 47 do 48 milijuna.

No, mnogi analitičari i potrošači kažu i da su cijene novih modela iPhonea previsoke, piše Reuters. Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio svoje dobavljače da proizvedu manje skupljih modela od plana, doznao je Nikkei od izvora upućenih u situaciju.

To je Apple zatražio prije nego što je nedavno javnost izvijestio o smanjenjim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini.

Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora. Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 posto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. pasti za još tri posto, na manje od 400 milijuna po prvi put od 2014. godine. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve