Srezana proizvodnja iPhonea za 10%

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2019. u 21:59
Analitičari smatraju da su cijene novih iPhonea previsoke/REUTERS

Obujam će biti smanjen s planiranih 48 milijuna na 40 do 42 milijuna uređaja.

Apple, koji je prošloga tjedna smanjio procjene prodaje, smanjio je i planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, izvijestio je u srijedu Nikkei Asian Review.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona. Nikkei piše kako će ukupni planirani obujam proizvodnje starih i novih iPhonea vjerojatno biti smanjen na 40 do 42 milijuna uređaja u razdoblju od siječnja do ožujka, s prethodne projekcije od 47 do 48 milijuna.

No, mnogi analitičari i potrošači kažu i da su cijene novih modela iPhonea previsoke, piše Reuters. Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio svoje dobavljače da proizvedu manje skupljih modela od plana, doznao je Nikkei od izvora upućenih u situaciju.

To je Apple zatražio prije nego što je nedavno javnost izvijestio o smanjenjim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini.

Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora. Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 posto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. pasti za još tri posto, na manje od 400 milijuna po prvi put od 2014. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close