Srbiju posljednjih godina napustilo čak 5000 vozača

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2018. u 07:45
Najviše je problema s vozačima u Vojvodini/Thinkstock

Plaća vozača autobusa u Srbiji je 450 eura, a u europskim zemljama daleko više, od 1000 do 2000 eura.

Posljednjih nekoliko godina iz Srbije je otišlo nekoliko tisuća vozača, a da bi osigurali dovoljan broj strukovna udruženja razmišljaju o inicijativi da se starosna granica za profesionalne vozače autobusa sa sadašnje 21 godine spusti na 19 godina, pišu Večernje novosti. 

Prema riječima Dejana Bogunovića, direktora kompanije Arriva Litas, za agenciju Beta, zemlju je napustilo 5000 vozača zbog boljih uvjeta za rad u Hrvatskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Sloveniji i Nizozemskoj, a očekuje da će tako biti i dalje. "Naša kompanija sada ne može na natječaju birati vozače, već u radni odnos prima gotovo sve koji se jave s dozvolom D kategorije", rekao je Bogunović. Na pitanje Bete može li se dogoditi da Arriva Litas počne uvoziti vozače, Bogunović je rekao da će na to biti prisiljeni.

Ublažiti stroge uvjete
Odlazak vozača autobusa očito najviše je povezan s cijenom rada, jer u Srbiji zarađuju oko 400 eura, a u Europi su plaće u rasponu od 1000 do 2000 eura. "Svi vozači koji, osim srpskog, imaju i putovnicu neke europske zemlje, pokušavaju naći posao u inozemstvu", objašnjava Mirko Vučinić, predsjednik udruženja Panon transport, dodajući kako će tražiti da se smanji starosna granica i ublaže strogi uvjeti za profesionalne vozače.

Prema njegovim riječima, u većini zemalja EU također se razmišlja o spuštanju granice na 19 godina. Najveći problem s vozačima je u Vojvodini, u područjima gdje je dosta osoba s drugom putovnicom (najviše mađarskom), tako da najviše kadrova nedostaje u Subotici, Kanjiži i Temerinu.

Velik upis u prometne škole
S druge strane, prometne škole nemaju problema s upisom učenika. "Velik je interes za to zanimanje, zato što naši učenici čim izađu iz školskih klupa imaju posao", kaže Miroslav Macura, direktor Prometno-tehničke škole u Zemunu.

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje je 87 službeno nezaposlenih vozača autobusa. Prema nekim procjenama, u Srbiji je godišnje potrebno školovati 2000 vozača da bi se zadovoljile potrebe domaćih i međunarodnih prijevoznika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close