Srbiji vrlo dobre šanse za datum pregovora s EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. veljača 2013. u 12:33
Ivan Mrkić (Epa)

Dobro procjenjujem mogućnosti, ali sam i posljednja osoba koja će sličiti na sve prethodnike koji su se vezivali za neke datume, kazao je.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je "vrlo dobrim" šanse Srbije da dobije datum za početak pregovora s Europskom unijom (EU), temeljeći svoje procjene na kontaktima s međunarodnim dužnosnicima, piše u srijedu beogradski "Blic".

"Dobro procjenjujem mogućnosti, ali sam i posljednja osoba koja će sličiti na sve prethodnike koji su se vezivali za neke datume. Ipak, razgovaram sa strancima i vidim kako reagiraju. Opći dojam u posljednja tri mjeseca je da stvari idu dobro po nas", rekao je Mrkić za ovaj list. U razdoblju do travnja, kad se očekuje da EU priopći ocjene o napretku Srbije u eurointegracijskom procesu, srbijanski šef diplomacije najavio je peti krug razgovora dvojice premijera – Ivice Dačića i Hashima Thacija sredinom veljače.

"I nakon toga će biti susreta, ali to sad ne zna vjerojatno ni (visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku) Catherine Ashton", rekao je Mrkić, a kao cilj Beograda u međuvremenu istaknuo da treba poštovati i provesti obveze istaknute u dokumentima državnog vrha o Kosovu – platformi i rezoluciji koje je usvojio i srbijanski parlament. Mrkić je ocijenio da će današnjim susretom srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjage u Bruxellesu Nikolić pokazati "potporu svemu onom što rade svi ostali predstavnici Srbije" i iskazati "jedinstvo državnog vrha".

"Predsjednik (Nikolić) sigurno neće pregovarati, jer pregovori idu svojim tijekom. Premijer (Ivica) Dačić je imao četiri kruga pregovora i sredinom veljače imat će peti. Premijer pregovara o nekim pitanjima s osloncem na ono što je usvojila Skupština Srbije, odnosno državni vrh", kazao je Mrkić u susreta Nikolić-Jahjaga.

Na pitanje o tome hoće li u Srbiji biti raspisani izvanredni izbori ako Beograd od Bruxellesa ne dobije očekivani datum za početak pristupnih pregovora, Mrkić je odgovorio da je to pitanje za političare i da se on "ne bavi unutarnjom politikom". "U vladi nitko nije pokrenuo to pitanje", rekao je šef srbijanske diplomacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close