Srbijagas većinski vlasnik Gas Prometa

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2019. u 21:59
Srbijagas ima 39,1% dionica Gas Prometa Istočno Sarajevo/Nel Pavletić/PIXSELL

Državne kompanije iz Srbije grade pogone i povezuju se s tvrtkama u Republici Srpskoj.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, Milomir Draganić, direktor Gas Prometa Istočno Sarajevo i Snežana Vujnić, direktorica Investicijsko-razvojne banke RS, potpisali su u Banjoj Luci ugovor kojim Srbijagas postaje većinski vlasnik dionica Gas Prometa Istočno Sarajevo sa 39,14% udjela, Dionički fond RS imat će 26%, Mirovinski rezervni fond 10%, Fond za restituciju 5%, a ostali fondovi 18,29% dionica. 

"Gas Promet sada može pravno nastupati na drukčiji način i više ga nitko ne može osporavati, pa niti BH Gas koji je do sada osporavao pravni status naše kompanije i stvarao izuzetne probleme", rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS .

Bajatović je dodao da je realizacija plinskih projekata prioritet i da bi od početka gradnje za nešto više od tri godine mogao biti uspostavljen krak plinovoda od Beograda prema RS. Prema njegovim riječima, o svemu se razgovara i s kompanijama iz FBiH. 

Nude im zemljište

Yumco otvara predstavništvo u RS
Radovan Višković, predsjednik vlade Republike Srpske, najavio je u Istočnom Sarajevu da će kompanija Yumco iz Vranja uskoro otvoriti svoje predstavništvo u BiH, odnosno u RS, a nakon toga i proizvodni pogon tekstilne industrije koji neće biti konkurencija postojećim pogonima, javlja Indikator.ba. Ta kompanija iz Srbije ima više od 1700 zaposlenih, te je izrazila spremnost da prenese određene kapacitete na područje RS. "Rekli smo im da RS može ponuditi zemljište i proizvodne hale, a neke lokalne zajednice žele Yumcu na godinu dana besplatno ustupiti objekte", rekao je Radovan Višković.   

Komentirajte prvi

New Report

Close