Srbija za Huawei ‘obećana zemlja’

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2019. u 08:15
Foto: Reuters

Kinezi u Kragujevcu otvaraju regionalni podatkovni centar, a Beogradu prodaju kamere koje prepoznaju lice.

Kineski tehnološki div Huawei planira u Kragujevcu otvoriti regionalni centar za čuvanje podataka za južnu i jugoistočnu Europu, rekao je za Tanjug Mihailo Jovanović, direktor vladinog ureda za IT i e-upravu. Kineski data centar nalazit će se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, čija je izgradnja počela u lipnju ove godine, javlja novinska agencija. Suradnjom s Huaweijem Srbija bi mogla dobiti pristup računalima koja omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za umjetnu inteligenciju, a mogla bi je koristiti i sveučilišta i znanstveno-tehnološki parkovi. Jovanović je na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju potpisao Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj umjetne inteligencije (AI) s direktorom kompanije Huawei u Srbiji.

MUP skriva informacije

Kompanija Huawei, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže, ima u Europi dva regionalna podatkovna centra, u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Huaweijeva oprema vrijedna 2 mil. dolara, koju je Kina poklonila Gradskom data centru, već je stigla u Kragujevac i centar bi trebao početi s radom sredinom ovog mjeseca. I to je samo dio suradnje, a Srbija za kinesku tehnološku kompaniju postaje prava “obećana zemlja”, iako se nalazi na američkoj crnoj listi zbog optužbi za navodna prisluškivanja i prenošenje osjetljivih informacija vlastima u Kini, što je Huawei opovrgao.

U Srbiji Huawei surađuje i s MUP-om na video nadzoru te je u Beogradu postavljeno nekoliko stotina kamera koje omogućavaju prepoznavanje lica i registarskih tablica vozila. Radio Slobodna Europa (RSE) tražio je u travnju ove godine dodatne informacije od MUP-a o toj suradnji s kineskom kompanijom, ali im je odgovoreno da svi sporazumi s Huaweijem predstavljaju “državnu, službenu, poslovnu ili drugu tajnu”. Prema pisanju agencije AP, lokalne vlasti tvrde da taj Huaweijev sustav pridonosi smanjenju kriminala u gradu, ali kritičari tvrde da sustav nadzora narušava osobne slobode, čini političke protivnike otvorenima za odmazdu i čak izlaže građane zemlje špijuniranju kineske vlade. Zbog toga, neki prosvjednici su se počeli dvoumiti o pridruživanju antivladinim prosvjedima u glavnom gradu Srbije, piše AP. K tome, od osam kineskih tehnoloških kompanija specijaliziranih za video nadzor koje je SAD početkom listopada stavio na crnu listu zbog ugrožavanja ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine u Kini, tri su prisutne u Srbiji. Riječ je o kompanijama Dahua Technology, Hikvision i IFLYTEK, objašnjava RSE.

Kamere na aerodromu

Međutim, službena tijela u vladi za RSE tvrde da Srbija s navedene tri kineske kompanije nema potpisane sporazume. Službeno predstavništvo u Srbiji ima kompanija Dahua Technology, specijalizirana za video nadzor na aerodromima, čiji su proizvodi prisutni na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, kojim upravlja kompanija VINCI Airports

 

2 milijuna

dolara vrijedna je Huaweijeva oprema koju je Kina poklonila Srbiji

U odgovoru press službe kompanije Belgrade Airport navodi se da aerodrom nema izravnu suradnju s Dahua Technology, ali su njihovi proizvodi preko podizvođača instalirani na pojedinim lokacijama.

Predstavništvo kineske kompanije pod nazivom Dahua Technology SRB registrirano je u studenome 2016. i to za trgovinu na veliko elektronskim i telekomunikacijskim dijelovima i opremom, podaci su Agencije za privredne registre Srbije (APR). Zakonski zastupnici su dvojica kineskih državljana, Feng Wang i Liquan Fu, a vlasnik predstavništva u Srbiji je ogranak Dahua Technology sa sjedištem u Nizozemskoj.

Također, ministar Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, ostvario je kontakt s predstavnikom jedne od kompanija na američkoj crnoj listi za vrijeme Četvrte konferencije Kine i zemalja sentralne i istočne Europe koja je održana u Beogradu 8-9. listopada 2019. Riječ je o kompaniji IFLYTEK, s čijim se potpredsjednikom Li Shipengom sastao Popović.

Li je izrazio želju da Srbija postane centar poslovanja IFLYTEK-a u središnjoj i istočnoj Europi, navodi RSE. Ta je kompanija jedan od lidera u području umjetne inteligencije u prepoznavanju zvuka i automatskom prijevodu na više od 50 jezika, među kojima je i srpski.

Kineski Hikvision nema u Srbiji registrirano predstavništvo, ali su njihovi proizvodi za video nadzor dostupni preko tvrtke KBC Security iz Pančeva, koje je registrirana za pružanje usluga sustava 
osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close