Srbija za Huawei 'obećana zemlja'

Foto: Reuters Foto: Reuters

Kinezi u Kragujevcu otvaraju regionalni podatkovni centar, a Beogradu prodaju kamere koje prepoznaju lice.

Kineski tehnološki div Huawei planira u Kragujevcu otvoriti regionalni centar za čuvanje podataka za južnu i jugoistočnu Europu, rekao je za Tanjug Mihailo Jovanović, direktor vladinog ureda za IT i e-upravu. Kineski data centar nalazit će se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, čija je izgradnja počela u lipnju ove godine, javlja novinska agencija. Suradnjom s Huaweijem Srbija bi mogla dobiti pristup računalima koja omogućavaju obradu podataka u realnom vremenu i platformu za umjetnu inteligenciju, a mogla bi je koristiti i sveučilišta i znanstveno-tehnološki parkovi. Jovanović je na otvaranju Srpsko-kineskog poslovnog foruma u Šangaju potpisao Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje nacionalne platforme za razvoj umjetne inteligencije (AI) s direktorom kompanije Huawei u Srbiji.

MUP skriva informacije

Kompanija Huawei, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže, ima u Europi dva regionalna podatkovna centra, u Njemačkoj i Nizozemskoj.

Huaweijeva oprema vrijedna 2 mil. dolara, koju je Kina poklonila Gradskom data centru, već je stigla u Kragujevac i centar bi trebao početi s radom sredinom ovog mjeseca. I to je samo dio suradnje, a Srbija za kinesku tehnološku kompaniju postaje prava “obećana zemlja”, iako se nalazi na američkoj crnoj listi zbog optužbi za navodna prisluškivanja i prenošenje osjetljivih informacija vlastima u Kini, što je Huawei opovrgao.

U Srbiji Huawei surađuje i s MUP-om na video nadzoru te je u Beogradu postavljeno nekoliko stotina kamera koje omogućavaju prepoznavanje lica i registarskih tablica vozila. Radio Slobodna Europa (RSE) tražio je u travnju ove godine dodatne informacije od MUP-a o toj suradnji s kineskom kompanijom, ali im je odgovoreno da svi sporazumi s Huaweijem predstavljaju “državnu, službenu, poslovnu ili drugu tajnu”. Prema pisanju agencije AP, lokalne vlasti tvrde da taj Huaweijev sustav pridonosi smanjenju kriminala u gradu, ali kritičari tvrde da sustav nadzora narušava osobne slobode, čini političke protivnike otvorenima za odmazdu i čak izlaže građane zemlje špijuniranju kineske vlade. Zbog toga, neki prosvjednici su se počeli dvoumiti o pridruživanju antivladinim prosvjedima u glavnom gradu Srbije, piše AP. K tome, od osam kineskih tehnoloških kompanija specijaliziranih za video nadzor koje je SAD početkom listopada stavio na crnu listu zbog ugrožavanja ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine u Kini, tri su prisutne u Srbiji. Riječ je o kompanijama Dahua Technology, Hikvision i IFLYTEK, objašnjava RSE.

Kamere na aerodromu

Međutim, službena tijela u vladi za RSE tvrde da Srbija s navedene tri kineske kompanije nema potpisane sporazume. Službeno predstavništvo u Srbiji ima kompanija Dahua Technology, specijalizirana za video nadzor na aerodromima, čiji su proizvodi prisutni na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, kojim upravlja kompanija VINCI Airports

 

2 milijuna

dolara vrijedna je Huaweijeva oprema koju je Kina poklonila Srbiji

U odgovoru press službe kompanije Belgrade Airport navodi se da aerodrom nema izravnu suradnju s Dahua Technology, ali su njihovi proizvodi preko podizvođača instalirani na pojedinim lokacijama.

Predstavništvo kineske kompanije pod nazivom Dahua Technology SRB registrirano je u studenome 2016. i to za trgovinu na veliko elektronskim i telekomunikacijskim dijelovima i opremom, podaci su Agencije za privredne registre Srbije (APR). Zakonski zastupnici su dvojica kineskih državljana, Feng Wang i Liquan Fu, a vlasnik predstavništva u Srbiji je ogranak Dahua Technology sa sjedištem u Nizozemskoj.

Također, ministar Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, ostvario je kontakt s predstavnikom jedne od kompanija na američkoj crnoj listi za vrijeme Četvrte konferencije Kine i zemalja sentralne i istočne Europe koja je održana u Beogradu 8-9. listopada 2019. Riječ je o kompaniji IFLYTEK, s čijim se potpredsjednikom Li Shipengom sastao Popović.

Li je izrazio želju da Srbija postane centar poslovanja IFLYTEK-a u središnjoj i istočnoj Europi, navodi RSE. Ta je kompanija jedan od lidera u području umjetne inteligencije u prepoznavanju zvuka i automatskom prijevodu na više od 50 jezika, među kojima je i srpski.

Kineski Hikvision nema u Srbiji registrirano predstavništvo, ali su njihovi proizvodi za video nadzor dostupni preko tvrtke KBC Security iz Pančeva, koje je registrirana za pružanje usluga sustava 
osiguranja.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve