Srbija vjeruje da će početi pregovore do lipnja 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2012. u 16:06
Suzana Grubješić / EPA

‘Beograd je svjestan neophodnosti nastavka procesa normalizacije odnosa s Prištinom.’

Potpredsjednica srbijanske vlade za eurointegracije Suzana Grubješić vjeruje da će Srbija do kraja lipnja 2013. godine započeti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, a u intervjuu Radioteleviziji Srbije (RTS) u subotu ustvrdila je i da Bruxelles za to Beogradu ne postavlja nove uvjete. Nakon povratka iz Bruxellesa, gdje su ranije ovog tjedna ministari vanjskih poslova EU-a pohvalili napredak Srbije i ohrabrili je u nastavku procesa eurointegracija, Suzana Grubješić ocijenila je da bi ožujak 2013. godine najvjerojatnije mogao biti "važna vremenska odrednica za Srbiju", jer bi Europska komisija mogla preporučiti Europskom vijeću da sa Srbijom otpočne pregovore do kraja polugodišta.

Ona je istaknula da je Beograd svjestan neophodnosti nastavka procesa normalizacije odnosa s Prištinom. "To je najvažniji politički uvjet koji Srbija treba ispuniti. U svemu drugome Srbija mnogo lakše ispunjava uvjete jer se tu primjenjuju isti kriteriji koji su postavljani i drugim zemljama", kazala je potpredsjednica srbijanske vlade.

Grubješić je rekla da "Srbija već ima akcijski plan" i 35 formiranih stručnih grupa i podgrupa za sva pregovaračka poglavlja , te da izvješće Europske komisije o napretku iz listopada vrijedi do rujna 2013. "Što se toga tiče, mi smo apsolutno spremni da pregovore otvorimo i sutra", naglasila je.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a odlučilo je 11. prosinca da Srbiji uvjetno dodijeli datum za početak pregovora do kraja lipnja 2013. godine ukoliko do tada ostvari napredak u normalizaciji odnosa s Prištinom. Vijeće bi o tome trebalo raspravljati na proljeće i, ukoliko ocijeni da napretka ima, Srbiji će dodijeliti datum pregovora za članstvo u EU-u do kraja lipnja sljedeće godine, priopćeno je prošlog tjedna u Bruxellesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close