Srbija uvozi 100.000 polovnih vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2014. u 09:27
Računa se da je prosječna cijena uvezenih rabljenih vozila 3000 eura

Kupac sada plaća Agenciju za sigurnost prometa, kontrolu vozila, ležarinu na carini te vuču s carine na kontrolu i natrag.

U Srbiji se ove godine očekuje uvoz oko 100.000 polovnih vozila, (Hrvatska uvozi oko 50 tisuća) uglavnom iz zemalja EU.

 

60milijuna

eura zaradit će država samo od naplate PDV-a na polovna vozila

Procjenjuje se da će 2014. biti uvezeno 20 tisuća automobila manje nego lani, ali država će zaraditi više zahvaljujući novim mjerama, pišu Večernje novosti.Naime, od 1. siječnja u Srbiji se vrijednost vozila koja se uvoze procjenjuje na temelju kataloga AMSS na svim carinarnicama, dok su se ranijih godina brojni automobili uvozili iz Njemačke, ali preko Italije, pa se primjenjivao talijanski katalog za procjenu koji je prilično povoljniji od njemačkog. Računa se da je prosječna cijena uvezenih vozila 3000 eura, što znači da će se u proračun Srbije samo od PDV-a sliti 60 milijuna eura. Carina na polovna vozila iz Europske unije je ukinuta jer je 2014. Srbija ušla u petu godinu primjene Prijelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima, koji predviđa faznu liberalizaciju uvoza robe iz Europske unije u Srbiju u roku od šest godina i trenutnu liberalizaciju izvoza robe iz Srbije u EU.

Zbog toga i novih mjera koje se primjenjuju od 19. travnja očekivalo se da će uvezena polovna vozila pojeftiniti, međutim, danas se vidi da je došlo do poskupljenje rabljenih vozila u prosjeku za 300 do 500 eura. Kupac sada plaća Agenciju za sigurnost prometa, kontrolu vozila, ležarinu na carini te vuču s carine na kontrolu i natrag, a najviše su pogođeni kupci jeftinijih vozila. To znači da prije carinjenja i registracije sva uvezena polovna vozila prvo moraju proći ispitivanje u jednoj od šest ovlaštenih institucija, nakon čega će dobiti uvjerenje o izvršenom ispitivanju koje će im izdati Agenciju za sigurnost prometa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close