Srbija umjesto vraćanja duga Libiji nudi mitraljeze

Autor: Rato Petković / VLM , 08. travanj 2013. u 13:00
Thinkstock

Srbija je ponudila Libiji da dug koji ima prema toj zemlji vrati izvozom mitraljeza i drugog vojnog naoružanja. Do takvog prijedloga došlo je nakon posjeta delegacije libijskog Ministarstva obrane Beogradu, koja je pokazala zanimanje za takvu transakaciju.

Srbija je ponudila Libiji da dug koji ima prema toj zemlji vrati izvozom mitraljeza i drugog vojnog naoružanja. Do takvog prijedloga došlo je nakon posjeta delegacije libijskog Ministarstva obrane Beogradu, koja je pokazala zanimanje za takvu transakaciju.

Libija je zainteresirana za nastavak vojne suradnje koja je bila intezivna u vrijeme Gadafijeva režima. Obilaskom „Zastava oružje“ isprobani su proizvodi koje izrađuje ta tvornica, pa je tom prilikom pokazano zanimanje za mitraljez M 84, najnovije vojne puške proizvedene po modelu „Kalašnjikov“ i NATO kalibru, te za dalekometne puške „crna strijela“ i pištolja CZ 99.

Prije nego što dođe do realizacije vraćanja duga izvozom oružja dvije strane trebaju regulirati ispunjavanje dosadašnjih ugovornih obveza.

Srpski dug prema Libiji vuče se još od vremena kada je Srbija bila pod sankcijama, pa je ta zemlja bila jedna od rijetkih koja joj je slala naftu. Prema neslužbenim procjenama srpski dug iznosi 200 milijuna dolara. Na drugoj strani svojedobni ugovor o isporuci „Zastavinog“ oružja vrijednog 30 milijuna dolara je stopiran jer je posrednik tog posla bio na crnoj listi UN-a zbog nedozovljene prodaje oružja pojedinim afričkim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close