Srbija ugovore o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašava ništetnima!

Autor: Agencija VLM , 19. prosinac 2013. u 12:33
Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Zakoni o obveznim odnosima u Srbiji i Hrvatskoj gotovo su identični, posebice u dijelu koji govori o odredivosti ugovorne činidbe. To je dobar signal i za Republiku Hrvatsku.

Pravosuđe u Republici Srbiji još jednom je pokazalo i dokazalo svoju efikasnost. Jučer je u Beogradu donesena pravomoćna presuda u privatnome sudskom procesu zbog neodredivosti kamate u jednome ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom CHF, javlja udruga Franak.

Tom presudom određeno je sljedeće: konkretni ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF proglašen je ništetnim; sva uplaćena sredstva banka mora vratiti dužniku po tečaju CHF koji je vrijedio na dan svake pojedine uplate od početka otplate kredita, a dužnik mora vratiti kompletan kredit po tečaju CHF-a na dan kada je kredit i dobio.

To znači da je sud defacto poništio rast tečaja CHF-a, iako nije proglasio valutnu klauzulu CHF ništetnom. Presuda se temelji na odredbama Zakona o obveznim donosima o odredivosti ugovorne činidbe, pa je zbog neodredivosti kamate kompletan ugovor o kreditu proglašen ništetnim.

– Zakoni o obveznim odnosima u Srbiji i Hrvatskoj gotovo su identični, posebice u dijelu koji govori o odredivosti ugovorne činidbe. To je dobar signal i za Republiku Hrvatsku, gdje također možemo očekivati slične presude zbog nezakonito ugovorenih kamata u desecima tisuća ugovora. To je također i novi vjetar u leđa svim dužnicima u euro i kunskim kreditima koji se odluče javiti Udruzi Franak radi pokretanja novoga kolektivnog sudskog procesa, a osim toga uslijed pokretanja potencijalnih privatnih sudskih sporova možemo i ovdje očekivati presude u korist dužnika zbog desetaka tisuća nezakonito ugovorenih kamata u svim kreditima koji su ugovoreni prije 1.1.2010. – naveli su iz Franka.

Komentirajte prvi

New Report

Close