Srbija u odličnim odnosima s Rusijom, ali najskuplje plaća plin

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2014. u 22:00
Gazpromu je Srbija dužna gotovo milijardu eura za isporučeni plin

Prošle godine Srbija je tisuću kubičnih metara ruskog plina plaćala 720 dolara, dok je prosjek za znatno bogatije europske zemlje bio 574 dolara.

Iako Srbija s Rusijom ima blisku energetsku suradnju od kada joj je prodala većinski paket NIS-a, najskuplje plaća ruski plin.

Prošle godine Srbija je Rusiji za tisuću kubičnih metara plina plaćala 720 dolara, što je znatno više od prosjeka cijene koju plaćaju bogatije europske zemlje, kao što su Njemačka, Austrija, Francuska ili Nizozemska, piše Radio Slobodna Europa. Prosječna cijena ruskog plina prošle je godina za te zemlje, naime, iznosila 574 dolara za tisuću kubika. U regiji manje od Srbije ruski plin su plaćale Hrvatska, Slovenija i Makedonija, dok je jedino BiH plaćala više, odnosno 731 dolar.Dragan Nedeljković, urednik internet stranice Energoportal, visoku cijenu ruskog plina objašnjava dugom Srbijagasa prema Gazpromu i NIS-u.

"Kada je 2000. pao Milošević, posrednička tvrtka Progres, koja je tada uvozila plin iz Rusije za NIS, dugovala je 260 milijuna dolara, zbog čega su Rusi obustavili isporuku. Taj dug još nije namiren. Drugi razlog je to što Rusi zaključuju ugovor 'puno za prazno'. To znači da ako je naručeno tri milijarde kubika za ovu godinu, a kupac to ne preuzme, ipak mora sve platiti. Našima su to, međutim, oprostili, pa uzimaju koliko im kada zatreba. Usto, Srbijagas prema NIS-u, odnosno, Gazpromu, ima i novije velike dugove, tako da su ukupni dugovi dosegnuli gotovo milijardu eura", kaže Nedeljković.Međutim, Sijka Pištolova, urednica stranice EnergyObserver, drži da dug prema Gazpromu ne treba utjecati na cijenu po kojoj Srbija kupuje ruski plin, jer su to različite stvari.

"Glavni krivac što Srbija skupo plaća plin mi smo sami. Ako naučimo pregovarati, stvari se mogu promijeniti. Krivim srpsku stranu. Držim da je tu bilo korupcije, za što nemam dokaze, ali ako loše pregovaraš znači da si korumpiran", kaže Pištolova, dodajući da najveću odgovornost za visoku cijenu plina snose vlade Vojislava Koštunice i Borisa Tadića. Usto, Srbija je jedina zemlja koja ne uvozi plin izravno od Gazproma već preko posrednika Jugorosgasa, koji je u većinskom ruskom vlasništvu. Tako će ostati još deset godina jer je Srbijagas potpisao takav ugovor s Gazpromom i Jugorosgasom. 

Formiranje cijene

Gazprom kao monopolist

"Gazprom formira cijene procjenjujući imaju li pojedine zemlje neke alternativne mogućnosti, tako da se ta kompanija u biti ponaša kao monopolist. Kada Gazprom ima značajan udio na tržištu određene zemlje ili ako vidi da neka zemlja nema izbora, cijene se formiraju u skladu s tom situacijom", kaže James Henderson, stručnjak za energetiku zaposlen na Oxford Institute for Energy Studies.

Komentirajte prvi

New Report

Close