Srbija u EU samo preko WTO-a i prihvaćanja GMO-a

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2017. u 21:59
GMO se mora prihvatiti, ali se mogu propisati posebni uvjeti za uvoz, izvoz i uzgoj/D. Špehar/PIXSELL

Poglavlje 30 u pregovorima o pristupanju Uniji ne može biti zatvoreno bez članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Srbija neće moći zatvoriti Poglavlje 30 u procesu priključenja Europskoj uniji, koje se odnosi na ekonomske odnose s inozemstvom, prije nego što postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekla je Bojana Todorović, bivša stalna predstavnica Srbije pri toj trgovinskoj organizaciji.

Ona je na panel diskusiji o pristupanju Srbije WTO-u rekla da populisti žele smanjiti važnost te trgovinske organizacije, čiji članovi su 194 zemlje UN-a, dok samo 21 nije. "Članstvo u WTO-u daje mogućnost malim zemljama da prihvaćanjem općih pravila trgovanja zaštite i svoja prava i robu plasiraju na druga tržišta pod jednakim uvjetima", rekla je Todorović, dodajući da Srbija za ulazak u WTO treba prihvatiti opće pravilo te organizacije o prometu sve robe bez ograničenja.

To podrazumijeva i promet genetski modificiranih organizama (GMO), ali se kasnije mogu propisati posebni uvjeti za uvoz, izvoz i uzgajanje takvih biljaka, kao što su to uradile druge države. Mnoge zemlje su, prema njenim riječima, nakon ulaska u WTO višestruko povećale izvoz, Makedonija je od 2009. do 2014. godine vrijednost izvoza sa 1,9 milijardi podigla na 3,1 milijardu eura.

Dodala je da je Srbija 2005. godine otvorila postupak pregovaranja o pristupanju WTO-u i od tada završila pregovore s većinom članica, osim s nekoliko zemalja među kojima su SAD, Ukrajina i Rusija. Predstavnik Glavne uprave za trgovinu Europske komisije Carlos Gimeno Verdejo istaknuo je da se Srbija mora usaglasiti s odredbom koja se odnosi na GMO. "Puna zabrana prometa i kultivacije GMO-a nije u skladu s pravilima WTO-a, a zemlja može imati određeno razdoblje tranzicije", rekao je Verdejo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close