Srbija u 2013. očekuje zaradu od 1,6 milijardi dolara prihoda od izvoza automobila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2013. u 15:44
Epa

Tvornica vrijedna oko milijardu eura otvorena u travnju opisana je kao najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća, a značajno bi trebala pridonijeti oporavku srbijanskog gospodarstva

Srbija u 2013. godini očekuje 1,6 milijardi dolara prihoda od izvoza automobila iz "Fiatove" tvornice u Kragujevcu, koja do kraja ove godine planira proizvesti oko 160.000 vozila, izvjestila je Radio-televizija Srbije.

Prema riječima državnog tajnika u srbijanskome ministarstvu gospodarstva Aleksandra Ljubića, tjekom prošle godine u Kragujevcu je proizvedeno i izvezeno oko 30.000 automobila "fiat 500 L", a od sredine ove godine treba početi i proizvodnja produžene verzija modela 500 L, te se očekuje i početak izvoza na tržište SAD. "Plan Fiata za 2013. godinu je da u Kragujevcu proizvede oko 160.000 vozila", rekao je Ljubić i istaknuo da su prva izvješća sa sajmova i predstvljanja novog "Fiatovog" automobila koji se proizvodi u Srbiji "vrlo pozitivni".

Ljubić je istodobno ustvrdio kako nema bojazni da bi "Fiat", zbog gospodarske krize i pritisaka talijanskih radnika i sindikata, mogao preseliti proizvodnju iz Kragujevca u Italiju. "Fiat automobili Srbije" (FAS) zajedničko je poduzeće Srbije i talijanskog "Fiata", u kojem država ima udio od 33 possto, a "Fiat" 67 posto.

Tvornica vrijedna oko milijardu eura otvorena je 16. travnja 2012. godine, a opisana je kao najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća, koja će bi trebala značajno pridonijeti oporavku srbijanskog gospodarstva

Komentirajte prvi

New Report

Close