Srbija treba TE od 900 MW do 2023.

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2017. u 22:00
Stručnjaci predlažu novi pogon uz postojeću TE Nikola Tesla/FOTOLIA

U skladu s europskim direktivama, neki blokovi u postojećim TE sljedećih godina izaći će iz pogona.

Srbija će u sljedećih 15 godina trošiti čak sedam teravatsati više električne energije nego danas, što znači da će svake godine potrošnja rasti za oko jedan posto.

Međutim, prema predviđanjima, Srbija će tada proizvoditi gotovo jednaku količinu struje kao danas, pišu Večernje novosti.  To pokazuje Plan razvoja prijenosnog sustava Republike Srbije za razdoblje 2017.-2026. godine koji je pripremilo javno poduzeće Elektromreže Srbije (EMS). Studija se trenutno na analizi u Agenciji za energetiku, koja je objavila javnu raspravu. 

 

7 teravatsati

struje više trošit će srpski potrošači sljedećih 15 godina

Rizično odlaganje
"Rasprava se objavljuje da bi se potencijalno javio neki zainteresirani sudionik koji želi priključiti veći objekt na energetsku mrežu, a da to nije Elektroprivreda Srbije (EPS). Mislim na velike sudionike na tržištu struje", kaže Ljubo Mačić, predsjednik Agencije za energetiku. Predviđena potrošnja u 2031. godini kreće se od 44,3 do 47,2 teravatsati i pokazuje trend rasta, navodi se u Planu EMS-a. Gledajući scenarij srednjeg rasta BDP-a, prosječna godišnja stopa rasta potrošnje električne energije je 0,9 posto.  Rezultati scenarija konzervativnog razvoja proizvodnje pokazuju da u režimu zimskog vrha postoji problem s negativnim vrijednostima preostalog kapaciteta.

 

350 megavata

snage imat će nova termoelektrana u Kostolcu

Studija govori i da se nakon 2023. godine ne očekuje izgradnja nove TE, te da taj scenarij pokazuje koliko je kritično daljnje odlaganje investicija u nove kapacitete, s obzirom da će u skladu s europskim direktivama neki kapaciteti sljedećih godina izaći iz pogona. Prema rečima Slobodana Ružića, direktora Energy Saving Groupa, navedeni pokazatelji govore da Srbija mora izgraditi barem još jednu termoelektranu. Počet će rasti potrošnja kako se bude oporavljalo gospodarstvo. Neizbježno je da se zatvore pogoni u Kolubari i TE Nikola Tesla (TENT), jer su zastarjeli. 

Blizina rudnika ugljena
"Čak i kada otvorimo novu elektranu u Kostolcu, B3, snage 350 megavata, imat ćemo minus u proizvodnji. Trebat će nam još jedna TE koja će imati najmanje 620, a idealno bi bilo 900 megavata. Riječ je o dva-tri puta većem pogonu od onog koji se sada gradi. Idealno bi bilo da TE koja bi se gradila bude TENT B3, jer se u blizini nalazi rudnik ugljena", smatra Slobodan Ružić, dodajući da izgradnja mora početi već 2020., jer će se tri godine kasnije stari blokovi masovno početi gasiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close