Srbija smanjuje poreze na plaće, a PDV im je među najnižima u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2019. u 08:25
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Najveći utjecaj na BDP očekuje se od daljnjeg jačanja RTB-a Bor pod upravom kineske kompanije, koja je najavila velika ulaganja, kao i od iskopavanja litija.

Porezna reforma, reforma rudarskog i energetskog sektora, nastavak borbe za ulagače, dio su paketa reformi od sedam točaka koje će država poduzeti u sljedećih godinu dana u cilju bržeg gospodarskog rasta.

Kako navodi Srpski telegraf, tu su još digitalizacija javnih službi, razvoj cjelokupne infrastrukture i povećanje najmanje i prosječne plate. Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) i potpredsjednica SNS-a, rekla je za list da je od početka godine, zaključno s prvih deset dana travnja, evidentirani priljev izravnih stranih investicija dosegnuo milijardu eura, što je pokazatelj koji govori u prilog očekivanjima. 

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio je da će u sljedećih godinu dana sve snage i kapaciteti biti usmjereni na reforme koje će omogućiti ekonomski rast, a cilj države je da se rast podigne na 7%.

U sklopu porezne reforme od sedam točaka predviđa se dodatno pojednostavljenje procedura, smanjenje poreza i doprinosa na plaće, a PDV će ostati među najnižima u Europi.

Najveći utjecaj na BDP očekuje se od daljnjeg jačanja RTB-a Bor pod upravom kineske kompanije, koja je najavila velika ulaganja, kao i od iskopavanja litija. Također se predviđa rješavanje problema EPS-a, a u području digitalizacije cilj je dosegnuti razinu razvijenih europskih zemalja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close