Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija žele ‘mali Schengen’

Autor: Poslovni dnevnik , 26. rujan 2019. u 21:59
Jedinstvena naplata cestarine na autocestama tri zemlje omogućila bi brži prijevoz ljudi i robe Goran Ferbezar/PIXSELL

Sastanak čelnika tri države održat će se u listopadu u Novom Sadu.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade, pozvala je sve zemlje Zapadnog Balkana da naprave strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja.

Navela je će to biti i jedna od tema razgovora s čelnicima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, početkom listopada u Beogradu. Taj sastanak, kako je navela, inicirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na temu osnivanja “malog Schengena”.

Žele privući ulagače

Vučić se već u New Yorku, na zasjedanju Opće skupštine UN-a, sastao s Ramom i Zaevom. Tom prigodom najavio je sastanak sve trojice u Novom Sadu 9. i 10. listopada, na kojem će se razmatrati “vrlo važna ideja o regionalnoj suradnji”. “Želimo se politički i ekonomski dublje povezati, da možemo izlaziti kao blok pred Europsku uniju i druge, a ne pojedinačno”, rekao je Vučić.

Prema riječima Zorane Mihajlović, svaka od zemalja Zapadnog Balkana premala je za privlačenje globalnih investitora, bez kojih nije moguće osigurati stalan ekonomski rast. “Ali, zajedno možemo biti konkurentniji, kako prema EU, tako i prema drugim svjetskim tržištima. To je jasno pokazao i slučaj otvaranja nove tvornice Volkswagena”, objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da nije riječ o stvaranju neke “nove Jugoslavije” ili “velikog Balkana”, već o primjeni ekonomske logike, koja može osigurati bolji život građanima.

Regionalna mreža punjača

“Ono što trebamo uraditi je ukidanje svih unutrašnjih carinskih i graničnih barijera za transport roba i usluga između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, i u tome možemo imati potporu i Transportne zajednice”, rekla je Mihajlović.

Potpredsjednica srpske vlade navela je i da bi bilo jako dobro da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku. “Prvi korak u tom pravcu mogao bi biti osnivanje regionalne mreže punjača za električna vozila, kao i jedinstvena naplata cestarine na autocestama, koja bi omogućila građanima naših zemalja da bez zaustavljanja prolaze naplatne rampe”, rekla je Mihajlović.

Aleksandar Vučić je i prije dvije godine pokušao promovirati ideju o carinskoj uniji Zapadnog Balkana, međutim na tome je i ostalo. Tada je iz Bruxellesa rečeno da EK pozdravlja ideju o ekonomskoj integraciji, ali da nova unija nije najbolje rešenje, već treba dalje surađivati u okviru Cefte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close