Srbija se neće uključiti u zabranu Huaweijeve opreme

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2019. u 22:01
Jedan od najvećih partnera Huaweija u Srbiji je državni Telekom Srbija

Pritisak SAD-a na saveznike da isključe Huaweijevu opremu iz 5G mreže zbog navodne špijunaže nije bio uspješan u zemljama EU.

Trgovinski i gospodarski sporovi SAD-a i Kine u posljednje vrijeme prelamaju se najviše oko kompanije Huawei, ali se šire i u druge zemlje.

Posebno nakon što je Trumpova administracija pokušala uvjeriti svoje saveznike da isključe tu kinesku telekomunikacijsku tvrtku iz svoje domaće infrastrukture, ponajviše u slučaju 5G mreže, zbog navodne mogućnosti  špijunaže.

Huawei već dugo ne može prodavati opremu u SAD-u, a očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump zabraniti uporabu sve kineske telekomunikacijske opremu u američkim mrežama.

Zabrinuti za sigurnost

I druge zemlje, uključujući Australiju, Novi Zeland i Japan, također su isključile Huaweijevu 5G opremu iz svojih mreža, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Međutim, Njemačka na to nije spremna te bi mogla izmijeniti zakone kako bi taj proizvođač i dalje mogao isporučivati svoju opremu, rečeno je iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova za CNBC.

Slično se razmišlja i u Srbiji gdje Huawei također razvije velike poslove. Kineska kompanija je 2017. godine potpisala nekoliko sporazuma sa srpskim ministarstvima na temelju Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u području infrastrukture.

Jedan od najvećih partnera Huaweija u Srbiji je i državni telekom operater Telekom Srbija. Zato je Rasim Lajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u ovom trenutku nema potrebe za raspravom o suradnji Srbije s Huaweijem. “Huawei je jedan od najvećih opkrbljivača telekomunikacijskom opremom i do sada niti jedna zemlja EU nije niti prekinula saradnju, niti je razmatrala tu mogućnost”, rekao je je Ljajić za Radio Slobodna Europa.

Odbacuju sve optužbe

Huawei je negirao tvrdnje da bi kineska vlada mogla špijunirati druge zemlje preko njegove opreme.

“Država nema udio u Huaweiju i ne miješa se u naše poslovanje”, rekao je direktor upravljanja Dennis Zuo.

Komentirajte prvi

New Report

Close