Srbija s privatnim partnerima gradi skladište nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2016. u 21:59
Umjesto gradnje novog skladišta moguće je i proširenje kapaciteta postojećeg

Povećanjem kapaciteta, u skladu sa zahtjevom EU, obvezne pričuve energenta povećat će sa 18 dana na 61 dan.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije započelo je veliki projekt izgradnje skladišta nafte koji će realizirati kroz javno-privatno partnerstvo.  

To će omogućiti da se pričuve goriva povećaju na 61 dan, umjesto sadašnjih 18 dana. Kroz projekt javno-privatnog partnerstva bit će pozvana najveća skladišta nafte i veliki proizvođači da zajedno s državom izgrade skladište nafte vrijedno 500 milijuna eura.Sada u skladištima na državnim zalihama Srbija ima oko 50.000 tona ekvivalentne nafte, što je deset puta manje od propisa EU, koji nalažu da do 2023. godine bude osigurano 500.000 tona. Zato je Ministarstvo rudarstva i energetike u listopadu objavilo natječaj za savjetnika za javno-privatno partnerstvo za izgradnju skladišta obveznih rezervi energenata. To je prvi korak u započinjanju posla, a zadatak savjetnika je da utvrdi pod kojim uvjetima se može izgraditi pogon.

"Vlada Srbije je ljetos usvojila Uredbu o planu i kriterijima nabave za formiranje obveznih rezervi nafte, koja nalaže da država izgradi skladište naftnih derivata kako bi se smanjila neizvjesnost u opskrbi", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Zalihe se koriste u ekstremnim i izvanrednim situacijama, poput potresa, opadanja razine rijeka i sprečavanja riječnog prometa. Država kupuje pričuve od naknade koju na svaku litru goriva plaćaju proizvođači i trgovci, što je 2,6 posto po litri na benzin i dizel. Kada se pribroji PDV, naknada na gorivo iznosi 3,12 dinara po litri.Cjelokupan projekt je zamišljen tako da država pronađe privatnog parnera i da zajedno s njim podigne novo skladište, ili proširi prostor u već postojećem.  

U tom slučaju, posao bi bio još povoljniji jer se ne bi moralo čekati na brojne dozvole. Za taj novac, skladište bi se moglo opremiti i napuniti potrebnim zalihama energenata. Među potencijalnim partnerima u tom poslu kapacitete imaju skladište Naftachema u Sremskim Karlovcima, te terminal s više vlasnika u Smederevu. To postrojenje je privatno, a počela ga je graditi tvrtka Nafta, koja je kasnije izašla iz posla. Svoje ponude bi mogle dati i velike naftne kompanije koje posluju u Srbiji, poput NIS-a i Lukoila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close