Srbija prva počinje gradnju Južnog toka

Autor: Rato Petković (VLM) , 10. listopad 2012. u 15:11
Ilustracija (Epa)

Srbija će biti prva od zemalja u kojoj će početi gradnja transnacionalnog plinovoda Južni tok u dijelu koji prolazi njezinim tertorijem.

Srbija će biti prva od zemalja u kojoj će početi gradnja transnacionalnog plinovoda Južni tok u dijelu koji prolazi njezinim tertorijem.

To je priopćio Dušan Bajatović, glavni direktor „Srbijagasa“, koja je s ruskim Gazpromom osnovala zajedničku tvrtku o izgradnji plinovoda. Bajatović je za 29. listopada najavio potpisianje investicijske odluke o izgradnji Južnog toka, što će biti pouzdani znak kako će koncem godine početi konkretni radovi. Prilikom nedavnog posjeta Rusiji, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, pozvao je Vladimira Putina da bude nazočan početku radova.

Južni tok će prolaziti Srbijom u duljini od 400 km, s time da će se jedan dio odvajati prema Republici Srpskoj. Još nije precizirano hoće li drugi krak ići u Hrvatsku iz Srbije ili Mađarske, iako ima nagovještaja prema kojima bi plinovod umjesto preko Mađarske išao kroz Hrvatsku.

Vrijednost radova, što će biti obavljeni u Srbiji, procjenjuj se na više od milijardu eura, a u vladi računaju kako će od tranzicije plina godišnje ubirati oko pola milijuna dolara. U zajedničkoj kompaniji s Gazpromom „Srbijagas“sudjeluje s 49, a ruska kompanija s 51 posto vlasništva. Srpska vlada, u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica, sklopila je s Kremljom energetski sporazum, kojiim je obuhvaćena i prodaja 51 posto NIS-a Gazpromnjeftu za 400 milijuna, uz ulaganje 500 milijuna eura u pančevačku rafineriju, što se tada smatralo preniskom cijenom i ustupkom ruskoj strani samo da bi Južni tok prolazio preko Srbije.

Južni tok omogućit će sigurniju opskrbu zemlje plinom nego dosad, kada ga dobija preko Mađarske i taj transport plaća 20 posto skuplje od ostalih zemalja. Uz to omogućit će se udvostručenje potrošnje plina u gospodarstvu i domaćinstvima. Planirana je gradnja više energetskih objekata na plin, a u tijeku je širenje plinofikacijske mreže. Trenutačno se radi na izgradnji plinovoda od Niša do granice s Bugarskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close