Srbija privatizira 13 velikih kompanija do kraja godine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2016. u 22:01
Kompanije koje će se prodavati prilično su zadužene/FOTOLIA

Ekonomisti od prodaje kompanija koje su godinama uživale zaštitu države ne očekuju značajne prihode, a ni dosad nisu mogle naći kupce.

U nadležnosti srpskog Ministarstva gospodarstva ostale su još 174 tvrtke, ali malo je njih dovoljno privlačno za privatizaciju. Kupcima su nuđene i po desetak puta, a mnoge su se u državno vlasništvo vratile nakon neuspješnih prodaja. Do kraja godine na prodaju bi trebalo biti ponuđeno njih 13, a među njima će biti neke od najvećih i najznačajnijih srpskih kompanija, Jer, u sljedećem krugu privatizacije, procjenjuju stručnjaci, naći će se banje i javna pduzeća.

U Ministarstvu gospodarstva navode da su među važnijim kompanijama koje idu u postupak privatizacije farmaceutska tvrtka Galenika, Rudarsko-topionički bazen (RTB) Bor, velika poljoprivredna kompanija PKB, Petrohemija, proizvođač namještaja Simpo, Slavija hoteli, autobusni prijevoznik Lasta i Luka Novi Sad. Tko bi mogli biti potencijalni kupci tih kompanija teško je pobliže tvrditi, jedino je više-manje jasan slučaj Galenike. Naime, čeka se da Vučićeva vlada donese odluku o pregovorima s jedinim kandidatom koji je ostao u trci za strateško partnerstvo s Galenikom, a riječ je o britansko-ruskom konzorciju Frontier Pharma iz Velike Britanije i Petrovax Pharm iz Rusije.

 

53tisuće

radnika zaposleno je u tvrtkama koje čekaju privatizaciju

Podmiruju obveze
"Vlada će moći donijeti konačnu odluku o Galenici tek po završetnu pregovora, kada će se točno znati je li pronađen strateški partner ili nije. Privatizaciji javnih poduzeća trebalo bi pristupiti s posebnim oprezom. Donošenju konačne odluke prethodi detaljna analiza svih pozitivnih i negativnih posljedica privatizacije. Sva poduzeća koja će biti privatizirana sada posluju po tržišnim načelima i moraju podmirivati obveze prema vjerovnicima, također, osim rudnika Resavice, nijedno poduzeće ne dobiva nikakvu državnu pomoć", objašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva.

EPS i poskupljenje struje
Ipak, ekonomisti od prodaje kompanija koje su godinama uživale zaštitu države ne očekuju značajne prihode, a ni dosad nije bilo uspjeha u potrazi za njihovim novim vlasnicima. "Od svih poduzeća koja su bila u restrukturiranju, teško da će se bilo koje prodati, pa čak i da se besplatno nudi. Te kompanije su vrlo zadužene, poduzeća nisu samo zgrade i oprema, nego bilanca stanja, ako su dugovi veći od imovine onda su to problematična poduzeće", uvjeren je Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta. Država je još prošle godine, izborom konzultanta za prodaju, ozbiljno počela pripremati privatizaciju banja, kojih je u portfoliju Ministarstva gospodarstva deset. Na temelju zajedničkog prijedloga Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, planira se privatizacija tri banje: Gejzer, Vranjske Banje i banje Bujanovac.

Međutim, sve one su umiješane u sporove, PIO Fond (mirovinski fond) i država pred sudom utvrđuju koliko kome pripada, pa prodaje ne može biti bez njihovog dogovora. S druge strane, u Elektroprivredi Srbije (EPS) počinju s popisom imovine, iako u toj velikoj kompaniji odgovaraju da to ne znači da se priprema prodaja. "Banje bi se mogle najprije prodati jer nemaju toliko velik utjecaj na standard građana", smatra profesor Madžar, dodajući da bi one mogle naći kupca i prije javnih poduzeća. On objašnjava da ideja o prodaji EPS-a postoji prilično dugo, ali da ne vjeruje kako će se to dogoditi u dogledno vrijeme. "Prodaja EPS bi značila povećanje cijene električne energije, što svakako nije popularno ni za jednog političara", ističe Madžar. 

Kako završiti prodaju

Stečaj najbolji put do novog vlasnika
Prije posljednjih izmjena srpskog Zakona o privatizaciji bez privatnog vlasnika bilo je 526 poduzeća sa 90.000 radnika. Od tada je čak 236 tvrtki ušlo u stečajni postupak, za 71 kompaniju je obustavljen postupak prodaje, a 43 tvrtke su prodane. U 174 neprodana poduzeća radi 53.000 radnika. "Od 500 poduzeća u našoj nadležnosti ostale su 174, a pri Agenciji za licenciranje stečajnih upravitelja ih je oko 700. Stečaj je najbolji način da nađu novog vlasnika", kaže Dragan Stevanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Oporavak bivšeg velikog proizvođača namještaja

Simpo u plusu već sljedeće godine
Potpisivanjem ugovora između kompanije Simpo iz Vranja i sedam poslovnih banaka o mirovanju duga na ime prispjelih rata kredita i kamata počeo je u kolovozu 2014. proces konsolidacije tog nekad značajnog proizvođača namještaja. Dug Simpa za neisplaćene poreze i doprinose, koje je kao novi vlasnik preuzela država iznosio je 5,7 milijardi dinara. U prvih osam mjeseci ove godine Simpo je ostvario dobre rezultate. Uprava očekuje je da će tvrtka već početkom sljedeće godine pozitivno poslovati.

Gdje pronaći strateškog partnera?

RTB Bor dati Kinezima
Prema mišljenju privatizacijskog savjetnika Branka Pavlovića temeljni problem kompanije RTB Bor je nesposoban menadžment. On smatra da je riječ o kompaniji koja ima budućnost i koja treba dobiti strateškog partnera. Pavlović smatra da bi država trebala partnera za rudarsko-topionički bazen potražiti prije svega u nekoj od kineskih kompanija.

Drugi pokušaj

PKB po nižoj cijeni
PKB će biti privatiziran po cijeni koja neće biti veća od 91 milijun eura, kupac će imovinu procijenjenu na 303 milijuna eura dobiti vrlo jeftino, jer će kompanija biti rasterećena dugova od 70 milijuna eura koje će preuzeti država, piše Blic. Budući da nitko nije bio zainteresiran za kupnju PKB-a za 154 milijuna eura, što je 51% procijenjene vrijednosti kompanije 31. prosinca 2014., slijedi prodaja za 30% tržišne vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close