Srbija ozbiljno shvatila istragu EK o cijeni čelika

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

Osnovan stručni tim zbog optužbi o dampingu.

Srpsko Ministarstvo gospodarstva osnovalo je stručni tim koji će se baviti pitanjem istrage koju je pokrenula Europska komisija za navodni dumping izvoznih cijena čelika u EU, po žalbi koju je uložilo europsko udruženje proizvođača čelika Eurofer.

To je Tanjugu potvrđeno u ministarstvu, gdje dodaju da je proces shvaćen ozbiljno. "Stručni tim priprema nužne podatke za istragu Europske komisije, s kojom će se u potpunosti surađivati kako bi se dokazalo da nikakav navodni dumping, odnosno prodaja čelika ispod tržišnih cijena, nije postojao od strane Željezare Smederevo, navode iz Ministarstva. Željezaru je prije nekoliko dana preuzela kineska kompanija Hestil.

Zbog potpunosti i točnosti informacija, iz ministarstva dodaju da Protokol 5 i pravila o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nemaju nikakve pravne veze s postupkom za antidumping koji se vodi po drugom pravnom osnovu i regulativi Europske unije. Europsko udruženje proizvođača čelika Eurofer optužilo je pet zemalja da izvoze čelik u EU ispod cijene – Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu. Istraga će biti provedena za razdoblje od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja ove godne, a u tom razdoblju srpskom željezarom upravljao je profesionalni menadžment tim HPK Inženjering Petera Kamaraša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close