Srbija ostaje bez EU novca jer nije zaposlila dovoljno ljudi

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2016. u 22:00
U Upravi za agrarno plaćanje treba raditi od 800 do 1000 osoba

Da bi ove godine povukli 15 milijuna eura iz IPARD fondova Uprava za agrarna plaćanja mora imati dovoljan broj stručnih osoba.

Iz Ureda vlade Srbije za europske integracije nedavno je najavljeno da poljoprivrednici u Srbiji ove godine mogu očekivati prvi poziv za korištenje europskih IPARD fondova za poljoprivredu, vrijednih 175 milijuna eura do 2020.

Za ovu godinu Srbiji je na raspolaganje stavljeno oko 15 milijuna eura, ali je veliko pitanje može li doći do tih sredstava ili će propasti jer ih država iz formalnih razloga ne može povući, piše Politika. Zapravo, Srbija je ta sredstva mogla koristiti još od 2008, ali je ta prilika propuštana, jer država nije ispunila uvjete za akreditaciju, što je i dalje problem. Riječ je o tome da Uprava za agrarna plaćanja mora imati dovoljan broj ljudi po mjerilima EU, a ne po domaćim standardima.

Posjet revizora Europske komisije očekuje se sredinom godine kada će se odlučivati o dodjeli akreditacije, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Upravo je zapošljavanje stručnih osoba u Upravi za agrarna plaćanja bio jedan od osnovnih zahtjeva za dobivanje akreditacije. Ta služba, nedavno je objavljeno, ima 66 zaposlenih, a procjene su da je potrebno da ih za nekoliko godina bude od 800 do 1000, koliko broje takve institucije u Europi. Krajem studenoga prošle godine najavljeno je da je vlada dala suglasnost za raspisivanje natječaja za prijem 103 službenika u stalni radni odnos, ali on nije raspisan.

Na upit Politike znaju li se detalji natječaja – koja će se zanimanja tražiti, hoće li biti potrebno radno iskustvo i kada će javni poziv biti raspisan, iz Uprave za agrarna plaćanja su odgovorili samo da će o "detaljima natječaja javnost biti na vrijeme obaviještena". Na pitanje koji projekti će imati najveću šansu u Upravi za agrarna plaćanja kažu da će svi imati podjednaku priliku i moći će aplicirati. Na taj način država dobiva između 75 i 90% sredstava iz EU fonda za projekte koji se sada financiraju iz proračuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close