“Srbija neće ugroziti nacionalne interese zbog EU”

Autor: Agencija VLM , 17. listopad 2012. u 08:58
Ivica Dačić (PXL)

Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova Srbija ne može i neće prihvatiti, rekao je premijer i ministar unutarnjih poslova Srbije.

– Srbija ne može prijeći liniju državnog i nacionalnog opstanka kako bi ušla u Europsku uniju. Želimo nastavak dijaloga s Prištinom, želimo integracije prema EU, ali ne po cijenu da u tim procesima ostanemo bez države i elementarnog dostojanstva. Na to ne bi pristao nitko u Europi ni u svijetu. Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova Srbija ne može i neće prihvatiti. Iako razumijemo objašnjenje povjerenika Štefana Fülea kako je smisao te formulacije da Europa ne želi podjelu južne srpske pokrajine. Poručujem Bruxellesu neka nas ne stavlja pred dilemu – Kosovo ili EU – jer se mi ne možemo odreći sebe i svoje države. A ne želimo se ni odreći EU, kojoj težimo – rekao je za beogradske Večernje novosti srpski premijer i ministar policije Ivica Dačić, dužnosnik za kojega oporba u Srbiji tvrdi da je uzrok formulacije "poštivanje teritorijalnog integriteta Kosova" zbog njegovih ranijih izjava o Kosovu.

Ovaj beogradski dnevnik doznaje kako će se "kompletan srpski državni vrh okupiti u petak kod predsjednika Nikolića, kako bi usuglasili zajednički stav o budućem rješenju za Kosovo". Buduća platforma o kosovskom pitanju ponudit će, dozanaju Novosti, nekoliko varijanti – "od modela Južnog Tirola do Eupena u Belgiji, koji bi vrijedili za cijeli teritorij Kosova, pa do drugih opcija poznatih u međunarodnom pravu".

U istom dnevniku, šef diplomacije Švedske, Carl Bildt, kojega Srbi doživljavaju vrlo prijateljski još iz 90-tih iz vremena pregovaranja, jasno poručuje Srbiji kako EU neće prihvatiti podjelu Kosova o čemu se glasno razmišlja u državnom vrhu Srbije, a posebice je u tome glasan Ivica Dačić pa je Štefan Füle i pojasnio u Beogradu sintagmu o teritorijalnom integritetu Kosova.

– Ono što je s naše strane vrlo jasno je da podjela Kosova nije opcija. Vidio sam da su iz Beograda došle neke prilično zabrinjavajuće izjave u tom smislu. Mislim da je bitno da u Beogradu u potpunosti razumiju kako je to važan stav – rekao je Bildt.

Komentirajte prvi

New Report

Close