Srbija neće slijediti primjer Hrvatske u slučaju švicarskog franka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2015. u 19:50
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Mi to ne radimo s eurom, niti sa dolarom, niti planiramo to raditi s frankom. Hrvati su fiksirali tečaj i njihova država morat će platiTI dosta novca zbog toga”, rekao je Vučić tijekom Reutersovog foruma globalnih tržišta na skupu u Davosu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak na skupu u Davosu da Srbija neće slijediti primjer Hrvatske i fiksirati tečaj švicarskog franka u rješavanju problema nastalih naglim skokom vrijednosti švicarske valute, izvjestili su beogradski elektronički mediji.

"Mi to ne radimo s eurom, niti sa dolarom, niti planiramo to raditi s frankom. Hrvati su fiksirali tečaj i njihova država morat će platiTI dosta novca zbog toga", rekao je Vučić tijekom Reutersovog foruma globalnih tržišta na skupu u Davosu.

Vučić je priopćio kako njegova vlada razgovara s bankama o izmjeni uvjeta za oko 22.000 klijenata koji su se početkom prošlog desetljeća zadužili u francima, a trOškovi otplate krediti su im u međuvremenu enormno porasli.

On je najavio i da će Srbija "primIjeniti minimalno mogućnu" državnu intervenciju.

Bankarski krugovi u Srbiji isto tako isključuju mogućnost fiksiranja tečaja švicarske valute na vrijednost prije prošlotjednog skoka.

Među opcijama koje se u "slučaju franak" pominju na srbijanskom financijskom tržištu su, među ostalim, produljenje roka otplate zajmova u "švicarcima", ali bi to – po ocjeni analitičara – za klijente banaka bio dvosjekli mač jer bi kroz kamate do dodatnom roku otplate bankama dali dodatnih nekoliko tisuća franaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close