‘Srbija ne može više računati na Kosovo i EU’

Autor: Agencija VLM , 10. prosinac 2012. u 11:31
Suzana Grubješić / EPA

Potpredsjednica Vlade Srbije za europske integracije Suzana Grubješić izjavila je da više nije moguće voditi politiku na dva kolosijeka, i EU i Kosovo.

Potpredsjednica Vlade Srbije za europske integracije Suzana Grubješić izjavila je beogradskim Večernjim novostima da više nije moguće voditi politiku na dva kolosijeka, i EU i Kosovo. Sada su se "ta dva kolosijeka ispreplela i postala jedan" te da napredak Srbije u europskim integracijama "najdirektnije i isključivo" ovisi o rješavanju kosovskog pitanja.

– Normalizacija odnosa s Prištinom ne podrazumijeva priznanje neovisnosti Kosova, i to je jasno svim stranama u dijalogu. Ali, normalizacija je primjena sporazuma o žigu, katastru, matičnim knjigama i diplomama, o svemu što na bilo koji način olakšava svakodnevni život ljudi na Kosovu – pojasnila je Suzana Grubješić dodajući da je normalizacija odnosa "i otvaranje političkog dijaloga i primjena sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima, kao i nalaženje rješenja za sjever Kosova i imovinsko-pravna pitanja i povratak prognanih Srba i ostalih nealbanaca".

Misli kako je mala vjerojatnost da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora prije proljeća 2013. ali očekuje da Vijeće EU na današnjem zasjedanju "prepozna i napore i napredak Srbije u procesu normalizacije odnosa s Prištinom".

Komentirajte prvi

New Report

Close