Susjedi u problemima: Odbijen povrat štednje u dvije banke, vlasnici računa moraju na sud

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2020. u 14:08
Arhivska fotografija: Žarko Bašić / Pixsell

Oni će morati pokrenuti sudske postupke da bi dokazali da imaju pravo na štednju.

Republika Srbija odbila je priznati povrat štednje u Invest i JIK banci Beograd za 1400 štediša iz Federacije BiH i upućeni su da svoje pravo dokazuju pred sudom u Beogradu, potvrdila je za Klix.ba Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Omersoftić je podsjetila kako je 2014. donesena presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije, u kojem su podnositelji naveli da nisu mogli podići svoju "staru" deviznu štednju sa svojih računa u BiH podružnicama Ljubljanske banke i Invest banke nakon raspada SFR Jugoslavije.

"Srbija je velikom broju štediša, koji su bili u BiH 1997. godine, odbila zahtjev za verifikaciju zato što je Agencija za privatizaciju FBiH dala netočne podatke da je njihova štednja u BiH", rekla je Omersoftić, dodavši da je presudom Europskog suda za ljudska prava navedeno da se ta štednja nalazi u Srbiji.

Onas navodi kako je prema evidencijama Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH 4773 vlasnika računa.

"Prema informaciji koju smo dobili iz Beograda, oni imaju 1400 prijavljenih za povrat i za njih su pripremljena rješenja kojim će se odbiti priznati povrat štednje. Mnogi su ta rješenja već dobili ovih dana. Oni će morati pokrenuti sudske postupke u Beogradu da bi dokazali da imaju pravo na štednju", objasnila je Omersoftić.

Dodala je kako su se obratili Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH budući da je Vijeće ministara BiH još 2017. godine utvrdilo da štediše nisu ostvarile nikakvo pravo u Srbiji.

"Jedini način da dođemo do rješenja je da pokrenemo kaznenu prijavu protiv direktora Agencije za privatizaciju FBiH. Na temelju kaznene odgovornosti može se tražiti obnova postupka u Srbiji", zaključila je Amila Omersoftić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ali zato u eu oce a lovu ne daju. kako je to slovenski poznato

New Report

Close