Srbija izuzeta, BiH želi s EU sporazum o kvoti za čelik

Autor: Poslovni dnevnik , 20. siječanj 2019. u 22:00
EU pokušava zaštititi svoje proizvođače čelika nakon restriktivnih mjera SAD-a/Nikola Čutuk/PIXSELL

Pristojbe na uvoz čelika od 25% odnosit će se samo na slučajeve prekoračenja ‘tradicionalne razine trgovine’.

Zemlje članice EU podržale su prijedlog Europske komisije da se uvedu konačne zaštitne mjere za uvoz čelika na tržište Unije, čiji je cilj zaštita europskih proizvođače čelika od preusmjeravanja međunarodne trgovine čelikom nastale zbog uvođenja restriktivnih mjera na uvoz čelika u SAD.

Srbija je dosad bila izuzeta iz mjera, a u diplomatskim izvorima za Tanjug objašnjavaju da su zemlje članice podržale mjere koje je EU već privremeno uvela u srpnju 2018. godine. Početak primjene tih mjera planiran je za 4. veljače 2019. godine, a ostat će na snazi do srpnja 2021. godine.

Uvažena molba Beograda
U Bruxellesu su za Večernje novosti rekli da zaštitne mjere ciljaju točno utvrđenu listu proizvoda od čelika, bez obzira na njihovo porijeklo, i da se time uspostavlja ravnoteža između interesa europskih proizvođača i korisnika. EK je prije toga dostavila plan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, na temelju kojeg su lani uvedene privremene mjere s kvotama od kojih je Srbija bila izuzeta i koje su sada potvrdile zemlje članice.

 

1,5 posto

ukupnog uvoza čelika u Uniju dolazi iz Srbije

"U potpunosti smo svjesni zabrinutosti srpskih vlasti o ovom pitanju", rekli su u EK. Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana u dramatičnom pismu Europskoj uniji zamolio je za poštedu Srbije, te upozorio da bi u slučaju primjene mjera moglo doći do odlaska kineskog vlasnika Željezare Smederevo. Srbija sudjeluje s 1,5% u uvozu čelika u EU.   Iako u Bruxellesu ostavljaju mogućnost promjene nekih detalja za vrijeme finalizacije procesa, ističe se da će se konačne zaštitne mjere, pristojbe na uvoz čelika od 25 posto, odnositi samo na slučaj prekoračenja "tradicionalne razine trgovine".

S druge strane, cilj Bosne i Hercegovine u vezi s izvozom čelika u Europsku uniju je da se s EK zaključi sporazum o bilateralnoj kvoti koja će biti povoljnija za proizvođače iz BiH, rekao je za BHRT Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Problemi ArcelorMittala
Prema njegovim riječima, problemi s izvozom čelika u EU nastali su u prosincu. "Pratimo situaciju kada su u pitanju proizvođači iz BiH, posebno kompanija ArcelorMittal, koja je do prosinca mogla izvoziti čelik bez velikih posljedica, u okviru opće odobrene kvote", rekao je Šarović.

Komentirajte prvi

New Report

Close