Srbija i sljedeće godine ostaje bez 175 mil. eura iz IPARD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2016. u 22:01
U Upravi za agrarna plaćanja nije zaposlen dovoljan broj osoba/FOTOLIA

Da je Komisija sada dala zeleno svjetlo Srbiji prvi natječaj za korištenje europskog novca mogao je biti raspisan u sljedećih šest mjeseci.

Europska komisija privremeno je odbila akreditaciju Srbije za korištenje sredstava IPARD-a, što znači da će ta zemlja novac iz pretpristupnih fondova za poljoprivredu teško osigurati i sljedeće godine. Razlog blokade je u tome što Srbija nije osigurala učinkovitu Upravu za agrarna plaćanja koja bi morala imati dovoljan broj zaposlenih. Srbija je nemali europski novac za poljoprivredu formalno mogla koristiti još od 2008. ali nije mogla ispuniti uvjete za akreditaciju.

EK je Srbiji u sklopu IPARD programa (od 2014. do 2020. godine) odobrila ukupno 175 milijuna eura iz fonda pretpristupne pomoći. Da je Komisija sada dala zeleno svjetlo prvi natječaj za korištenje europskog fonda mogao je biti raspisan u sljedećih šest mjeseci, poljoprivrednici su u najboljem slučaju prve uplate mogli očekivati od sljedeće godine, piše Politika, a prva tranša vrijedna je 15 milijuna eura. Međutim, prema posljednjim informacijama, u Upravi za agrarna plaćanja dosad su zaposlene 43 osobe, a tek do kraja godine, na natječaju koji je otvoren, moći će se popuniti preostalih 60 radnih mjesta.Loša vijest iz Bruxellesa u Srbiju je stigla još početkom kolovoza, ali je objavljena tek prije nekoliko dana, dok se javnost pita tko je za to odgovoran.

 

15milijuna

eura iznosi prva tranša europskog novca za poljoprivredu odobrenog Srbiji

Mnogi upiru prstom u bivšu ministricu poljoprivrede u Vučićevoj vladi Snežanu Bogosavljević-Bošković koja je već izjavila da ne osjeća krivnju jer je dok je ona bila ministrica sve je "teklo po planu". Ili su krive sve dosadašnje vladajuće garniture u sektoru poljoprivrede koje zbog loše organizacije nisu bile sposobne osigurati standarde da bi projekt zaživio i u Srbiji, pita Politika. Srbiji se zamjera i to što još nije izmijenila Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju u dijelu koji se odnosi na inspekcijski nadzor, pri čemu bi Uprava za agrarna plaćanja dobila veće ovlasti. Srbija se inače kandidirala za dobivanje europske novčane pomoći za proizvodnju i preradu voća i povrća, te  mlijeka i mesa, kao i unaprjeđenje ruralne ekonomije i jačanje kapaciteta u administraciji, odnosno u Upravi za agrarna plaćanja. 

Zbog Srbijagasa

Ukidanje sredstava EU
Tajništvo Energetske zajednice (EZ) ocijenilo je u godišnjem izvještaju da Srbija nije ispunila obveze koje se odnose na razdvajanje djelatnosti u plinskoj kompaniji Srbijagas i zatražilo od Ministarskog savjeta da u listopadu suspendira neka prava Srbiji. Srbijagas, naime, nije razdvojio sustav prijenosa plina od komercijalne opskrbe. Među tri predložene kaznene mjere najteža je ukidanje europskih sredstava. Zašto se razdvajanje ne provodi već godinama iz Srbijagasa nema odgovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close