Srbija će tražiti da EU plati plinovod Niš-Dimitrovgrad

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2016. u 21:59
Dvosmjerni plinovod bit će dug 150 km s kapacitetom od 1,8 mlrd. prostornih metara plina godišnje/Shutterstock

Plinska interkonekcija Niš-Dimitrovgrad trebala bi biti završena do 2018. godine.

Srpska država počela je pregovore s potencijalnim financijerom za izgradnju plinovoda između Srbije i Bugarske, doznaje Danas u krugovima bliskim vladi Srbije.

Prema tim informacijama, planira se završetak interkonekcije prema Bugarskoj i iz te zemlje prema Grčkoj, kako bi Srbija mogla dobiti plin iz tog pravca. Međutim, niti zasad ima tog plina, niti u ovom trenutku postoje tehničke mogućnosti za njegov transport. Problem je i dvojba koliko bugarski transportni sustav može propustiti plina na godišnjoj razini, a da se ne ugroze potrebe potrošača u toj zemlji, piše Danas. U Ministarstvu rudarstva za Danas nisu imali konkretan odgovor na pitanje do kuda se stiglo u razvijanju projekta plinovoda. Plinska interkonekcija Niš-Dimitrovgrad trebala bi biti završena do 2018. kako bi u 2019. potekle prve količine plina.

Prema najavama iz vlade, upravo bi taj pravac trebao biti jedna od alternativa za opskrbu Srbije plinom u slučaju da Rusija prekine transport tog energenta preko Ukrajine. Prošle godine u Beogradu je potpisan protokol na zasjedanju srpsko-bugarskog međuvladinog povjerenstva za ekonomsku suradnju, kojim su utvrđeni elementi dvosmjernog plinovoda, koji će biti dug 150 kilometara i imati kapacitet od 1,8 mlrd. prostornih metara plina godišnje. Stručnjaci su vrlo skeptični po tom pitanju, odnosno ne smatraju da taj plinovod može biti zamjena za plin koji potrošači u Srbiji sada dobivaju preko Ukrajine.

"Kako će se Srbija opskrbljivati plinom u budućnosti nije jasno. I mi i Bugari smo nevažni u tom odnosu snaga i sve će ovisiti o dogovorima velikih igrača, SAD-a, Europske unije i Rusije. Srbija nema dovoljno novca da gradi plinovod Niš-Dimitrovgrad sama, dakle, potpuno ovisimo od dobroj volje EU. Čak i kada bi se našla sredstva za izgradnju, pitanje je bi li bilo dovoljno plina za naše potrebe, a i taj plin bi bio prilično skup, jer bismo morali plaćati naknadu i za tranzitne takse zemljama kroz koji se transportira", kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.  On dodaje da bi Srbija trebala tražiti da od Europske unije dobije novac za izgradnju tog plinovoda kako bi imala neku sigurnost u slučaju prekida opskrbe ruskim plinom preko Ukrajine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close