Srbija će spriječiti izvoz robe iz zemalja EU u Rusiju preko Srbije

Autor: Agencija VLM , 11. kolovoz 2014. u 09:31
Arhivska fotografija: Marijan Sušenj / Pixsell

“To ne smijemo dopustiti, jer bi smo time doveli u pitanje cjelokupan izvoz iz Srbije u Rusiju”

– Nakon lošeg iskustva s mesom, bit će spriječen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije – izjavio je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić medijima u Srbiji.

Ljajić je pojasnio kako su odmah nakon što je Putin na godinu dana zabranio uvoz hrane iz zemalja EU reagirajući tako na sankcije koje zapad uveo Rusiji, počela nagađanja kako će zemlje regije, primjerice, izvoziti svoje voće, povrće i drugu hranu u Rusiju preko Srbije.

– To ne smijemo dopustiti, jer bi smo time doveli u pitanje cjelokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bi smo spriječili takve i slične situacije dodatno će biti angažirana naša carina, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali prijevarom doći do zarade bit će najoštrije sankcionirani – rekao je Ljajić beogradskom Blicu dodajući kako stranci mogu osnovati tvrtku u Srbiji i izvoziti u Rusiju, ali "ta roba mora biti proizvedena kod nas".

– Moramo priječiti prepakiranje, krivotvorenje i reeksport, ali i ispuniti sve sanitarne, higijenske, zdravstvene i druge standarde koji su rigorozni. Rusi su pripremili novi pravilnik koji ima 4.000 stranica, gdje su jasno navedeni svi uvjeti i kriteriji koji se moraju ispuniti i s tim naši proizvođači moraju biti upoznati – rekao se srpski ministar trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close