Srbi kupuju stanove u Solunu za 600 eura po kvadratu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2016. u 21:59
Solun je privlačan srpskim kupcima jer do njega mogu najlakše doći automobilom

Banke u Srbiji odobravaju stambene kredite za kupovinu u inozemstvu, ali se kamata u prosjeku kreće oko 7%.

Srbi su stalni kupci stanova u Grčkoj, a agenti za promet nekretnina tvrde da godišnje oko 200 građana Srbije kupi nekretninu u Grčkoj. Prije svega, zanima ih Solun i okolina, te Halkidika, jer do tog dijela Grčke najlakše mogu doći automobilom.

U samom središtu Soluna stanovi u dobrom stanju mogu se kupiti za oko 600 eura po četvornom metru, a u prizemlju ili razizemlju cijena je oko 200 eura po kvadratu, piše list Halo Oglasi. Prosječno se u Grčkoj za oko 20 do 30 tisuća eura može kupiti stan od oko 30-ak kvadrata u dobrom stanju. Trenutno, najviše oglasa odnosi se na nekretnine u Solunu, ali ima i stanova na obali. Na primjer, na Halkidici je u ponudi jednosoban stan od 37 kvadrata, po cijeni od 25.000 eura, dok se stan od 62 kvadrata u mjestu Agia Triada može kupiti za oko 49.500 eura.

Za kupce kuća u ponudi ima i onih po nekoliko milijuna eura, riječ je o vilama s apartmanima za izdavanje, ali se nude i kuće od 60 četvornih metara za oko oko 50.000 eura. Dodatni troškovi za nekretninu slične kvadrature iznose od 2000 do 5000 eura, procjenitelja se u prosjeku plaća oko 70 eura, odvjetnika oko 500 eura. Nužno je i zaposliti prevoditelja zbog ugovora, što je još oko 100 eura, dok uknjiženje traje mjesec dana ili duže, a stoji oko 0,6% vrijednosti nekretnine. Za stan od 40 četvornih metara koji stoji 30.000 eura porez na prijenos imovine iznosi oko 900 eura, a isto toliko se plaća i usluga bilježnika. Za prevoditelja još 100 eura, za knjiženje 180 eura, a agenciju se plaća još 1000 eura.

Slijedi i trošak za priključak vode i struje što je oko 250 eura i porez na imovinu od oko 120 eura. Znači da je za navedeni stan od 40 kvadrata potrebno izdvojiti dodatnih gotovo 4000 eura. Banke u Srbiji odobravaju kredite za kupovinu stanova u Grčkoj, koji nisu jednako povoljni kao oni kad se kupuje nekretnina u Srbiji, ali se kamata u prosjeku kreće oko 7%. Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) ne osigurava kredite za kupovinu u inozemstvu. Usto, banke traže da hipoteka bude na nekretnini u Srbiji, a hipoteka može biti stavljena i na građevinsko zemljište ili zemljište s građevinskom dozvolom, ako je njegova vrijednost dvostruko veća od iznosa kredita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close