Srbi daleko od europskih standarda

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2015. u 21:59
Od ukupne energije koje troše zgade 61% se troši u stambenim objektima /FOTOLIA

Troše četiri puta više energije od prosjeka EU, no to je prilika za rast.

U Srbiji se troši četiri puta više energije nego u zemljama EU, a zgrade troše čak 40 posto energije, istaknuto rečeno je jučer na parlamentarnom forumu "Financijski modeli energetske učinkovitosti u zgradarstvu".

Od ukupne energije koje troše zgade 61 posto se troši u stambenim objektima. Srbija, kao uvozno energetski ovisna zemlja, ima 4,5 posto veći energetski intenzitet od prosjeka zemalja EU i dosta viši od drugih država kandidat za članstvo u EU, a taj indikator pokazuje koliko gospodarstvo racionalno troši energetske resurse, upozorili su sudionici Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije. Kako javlja Tanjug, energetski intenzitet je u Srbiji tri puta već nego u Hrvatskoj ili Sloveniji. Predsedica toga foruma Aleksandra Tomić istaknula je kako se s povećanjem potreba za energijom i rastom cijena energenata, sve više aktualiziraju pitanja racionalnog korištenja i energije i unapređenja energetske učinkovitosti.

Nedavno istraživanje u Srbiji pokazalo je da se, uzevši u obzir trenutne cijene energije, ukupni troškovi energetske sanacije zgrada uključujući i kamatu mogu pokriti iz ušteda na računu za energiju, i to u razdoblju od tri do osam godina. Predsjednik skupštinskog odbora za financije Veroljub Arsić izjavio je kako je energetska učinkovitost velika šansa za srpsko gospodarstvo i otvaranje novih radnih mesta. "EU je odredila cilj koji podrazumeva poboljšanje energetske učinkovitosti od 27% do 2030., a Srbija je prihvatativši obveze u procesu europskih integracija zacrtala veoma ambiciozne ciljeve glede udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji struje", kazao je Arsić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close